Taverna patka recept

Taverna Taiocchino peče patku po 400 godina starom receptu

Taverna Taiocchino u italijanskom gradu Bergamu poznata je po oživljavanju zaboravljenih jela iz bogate nacionalne tradicije. Vlasnici taverne su nedavo otkrili recept nepoznatog autora s kraja 17. i početka 18. veka pod nazivom Cocho bergamasco alla Casalenga.

Taverna dve patke

Patka se puni, a zatim peče u fondu od goveđih kostiju

Recept je star oko 400 godina, a radi se o uputstvu za pripremu pečene patke. Vlasnici taverne su vratili ovo zaboravljeno jelo, koristeći namirnice, začine, ukuse i odavno iščezli način pripreme. Kako sami kažu, oni svojim jelima nastoje oživeti gastronomske delikatese koje je vreme izmenilo ili izbrisalo iz sećanja.

Taverna Taocchino

Za pečenu Taiocchino patku gastronomi kažu da na sto vraća raskoš svečanog obedovanja plemstva iz tadašnjih vremena. Po receptu, patka se pekla sa začinima poput ruzmarina, klinčića i malo bibera, dok se nadev priprema od iznutrica proprženih na ulju s lukom, šargarepom, celerom, belim lukom, peršunom, hlebom namočenim u mleko i jaje, a chef taverne nadevu dodaje i žitarice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by taiocchino (@taiocchino)

Taverna Taiocchino nudi nestalu tradiciju

Po izvornom receptu punjena patka se potom pekla u gušćem fondu od kuvanih goveđih kostiju i belom vinu, a servirala se uz sedam priloga, među kojima su kupus, karfiol, začinsko bilje, dve vrste palente,  šargarepa i pire od krompira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by taiocchino (@taiocchino)

„Uz malo modernizovan nonin recept, hteli smo oživeti ovo gastronomski izvanredno jelo, jer verujemo da je važno ljudima ponuditi deo istorije koja se odvijala na trpezama u domovima, gostionama, konobama, ili na dvorovima. Želimo im ponuditi nestalu tradiciju“, rekla je Elisa Taiocchi, koja tavernu Taiocchino vodi sa suprugom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.