Macallan 1926
24.11.2023 Drink

Rekord: Macallan Adami iz 1926. prodat za 2.500.000 evra

Boca raritetnog škotskog viskija prodata je nedavno za dva i po miliona evra, što je aukcijski rekord za vina i pića.

Žestoko otimanje na aukciji

Macallan Adami iz 1926. prodan je u Sotbiju u Londonu, nakon žestokog licitiranja potencijalnih kupaca na aukciji. Samo 40 flaša Macallan 1926 napunjeno je 1986. nakon što je odležao u bačvama od šerija 60 godina. Dvanaest flaša, uključujući i ovo prodatu na aukciji, imale su etikete koje je dizajnirao talijanski slikar Valerio Adami.

Macallan Sotbi

Macallan 1926. je san svih kolekcionara

Još jednu flaša iz istog sanduka Sotbi je prodao pre tri godine za 1,7 miliona evra, ali je sada srušen cenovni rekord.
“Macallan 1926. jedini je viski koji svaki aukcionar želi prodati i svaki kolekcionar želi imati”, rekao je Jonny Fowle, Sotbijev direktor za alkoholna pića i dodao da je rekordna prodaja od velikog značaja za čitavu industriju viskija. Konačna cena od 2,5 miliona evra uključuje i kupovnu premiju, a zatno je premašila procenjenu cenu od 855.000 evra.

Macallan prodat aukcija

Note tamnog voća, crne trešnje, urme, čokolada…

Macallanova šefica proizvodnje Kirsteen Campbell, koja je pomirisala viski tokom rekondicioniranja, rekla je da sadrži note bogatog tamnog voće, kompota od crnih trešanja uz sušene urme, praćene intenzivnim slatkim starinskim hrastom.
“Tamna čokolada, melasa, đumbir… arome se razvijaju i razvijaju. Bio je to vrlo poseban trenutak doživeti otvaranje ovog kultnog, 60 godina starog single malta, prvi put punjenog pre 37 godina“, rekla je oduševljena Kirsteen.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije