kafa naslovna

Prendiamo un caffe! Naizgled misteriozni italijanski zakoni ispijanja kafe

U Italiji je dan definisan ritualom ispijanja kafe: cappuccino za doručak, caffè macchiato ili dva kao popodnevni obrok i espresso posle večere.

Espresso je deo italijanske baštine

Često se u različitim kulturama kafi pristupa na drugačiji način, pa tako italijanska kultura ispijanja kafe ima naizgled misteriozne zakone. Naručite latte i dobićete čašu mleka, što je upravo ono što ste naručili. Zatražite kafu za poneti ili cappuccino posle 11 sati i rizikujete da odmah budete etiketirani kao turista. Naučite kako da se uklopite u svaki italijanski bar uz naš vodič u pet koraka.

espreso

Buongiorno

Jutro počinje doručkom koji se sastoji od peciva uparenog sa ukusnom mlečnom kafom. Cappuccino: jednaki delovi espressa, parenog mleka i pene od mleka. Caffe latte: espresso sa više parenog mleka i manje pene. Latte macchiato: pareno mleko, krema i espresso.
#comeglitaliani: Ne naručujte ove kafe posle 11 sati. Italijani u mlečnoj kafi uživaju samo ujutru – nikada popodne, a posebno ne posle obroka!

1 Kafa i kolač

Hajdemo na kafu!

„Hajdemo na kafu!“ Prikladan u bilo koje vreme, caffe (ili caffe normale) je jednostavno espresso, mala ali jaka šoljica crne kafe. Italijani često pijuckaju kafu kao popodnevni obrok ili posle obroka.
#comeglitaliani: Iako možete naručiti caffe doppio za duplu čašicu espresa, ovo nije tipično za Italiju. Ako vam je potrebna dodatna količina kofeina, samo posetite svog omiljenog baristu više puta dnevno, nećete biti jedini.
Tokom vekova, Italijani su stvarali razne varijetete na temu jakog espreso udarca. Caffe macchiato: Za mekši doživljaj kafe, uživajte u ovom espresu „označenom“ sa malo penastog mleka. Za razliku od napitaka uz doručak, u ovoj laganoj mlečnoj kafi možete uživati jednako često kao uz caffe normale. Caffe corretto: Doslovno prevedeno značenje je “prepravljena kafa“, pa ovo piće sadrži espreso sa malo alkohola, kao što je grapa, brendi, rum ili sambuka. Caffe americano: Nakon što su probali kafu u Sjedinjenim Državama, Italijani su odlučili da turistima ponude ukus doma. Njihovo tumačenje: espreso razblažen sa puno vrele vode. Caffe lungo: Ova „duga kafa“ sadrži espreso razblažen toplom vodom, ali je jača od caffe americano.
#comeglitaliani: Pošto je iskustvo kafe dizajnirano da se u njemu uživa u društvu i u malim dozama, u Italiji ne postoje šoljice za poneti.

šolja kafa kolač

Okusite regione

Svaki od 20 italijanskih regiona ima lokalnu kulturu kafe. Espresso je možda sveprisutan, ali se u kafeima služe brojne varijacije na temu. U severnom Le Marcheu uživajte u caffe anisette tj. espresu sa ukusom anisa; na južnoj Siciliji probajte caffe d’un parrinu, kafu inspirisanu arapskom aromom karanfilića, cimeta i kakaa.
#comeglitaliani: Pre naručivanja, upoznajte lokalne sastojke ili suptilno slušajte šta poručuju oni pored vas.

Kafa se pije stojeći

U Italiji se u kafi obično uživa al banco ili u baru, sa prijateljima tj. stojeći, uz ćaskanje, sa kafom u ruci.
#comeglitaliani: Uobičajeno je da prvo naručite i popijete kafu, a zatim platite, poštujući običaje.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK i GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.