Vijetnamska pileća Pho supa
Mirisna, hranljiva i nežno začinjena. ovo je najkraći mogući opis za vijetnamsku supu koja je nastala pod uticajem francuskih kolonizatora i kinesk...
pročitaj jošLegende i mitovi oblikuju istoriju Vijetnama u raznim nijansama, pa je to slučaj i sa najpoznatijim jelom, goveđom supom zvanom pho bo.
Od ranog jutra, pho štandovi se postavljaju na ulicama širom celog Vijetnama. U oblacima pare, kuvari svaku činiju pripremaju po narudžbini. Kipuća supa se preliva preko mekanih pirinčanih rezanaca i narezanog mesa, te se posipa šakom naseckanog bilja i vlašca.
Svaki gost prilagođava svoj pho bo prema svom ukusu, sa isceđenim limunom, kriškama crvene paprike, grančicama bosiljka i dodavanjem hoisin sosa.
Iako se veruje da je Nam Đinh geografska kolevka phoa, malo ko bi mogao da ospori da je njegova duhovna kuća Hanoj. Istorija jela počinje krajem 19. veka, na vrhuncu francuskog kolonijalizma.
Potražnja Francuza je dovela do veće dostupnosti govedine i to je stvorilo višak kostiju koje su domaći kuvari koristili za obogaćivanje ukusa temeljne supe iz Nam Đinha.
Pho bo je do danas pretrpeo brojne izmene, te se danas priprema od različitih rezova govedine, ali i od piletine, a tada se jelo zove Pho ga.
Neki mladi kuvari u Vijetnamu eksperimentišu sa dodacima poput rezanaca od braon pirinča, ili stavljanja ulja od tartufa u supu, kao i varijacije sa wagyu govedinom, foie grasom ili rakovima.
View this post on Instagram
Danas se na severu Vijetnama supa jede sa ljutom paprikom, limunom i nekoliko začinskih biljana, na jugu je primetno slađi i veći je izbor dodataka, dok u centralnom delu zemlje možete pronaći pho bo sa kuvanim jajima.
U sedamdesetom broju magazina Cafe Bar & Restoran, donosimo vam recept za pho bo, chefa Luka Nguyena, vlasnika restorana Vietnam House u Ho Ši Minu i jednog od najpoznatijih majstora vijetnamske kuhinje.
Slične teme:
Endo Kazutoshi je sushi chef koji spaja bogato japansko nasleđe i evropske kulinarske uticaje
Restoran BAD Ramen posetiocima donosi najlepše ukuse Azije
Chef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj jošČuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj još