Rodonačelnici fine dining street fooda u našoj zemlji, Stefan i Sara Živković, nakon što su osvojili Beograd ukusima na Zemunskoj pijaci, početkom proleća su otvorili restoran Koordinata Beograd u saradnji sa hotelom Beograd.
Koordinata Beograd u istorijskoj zgradi Hotela Beograd
Stefan Živković je jedan od chefova budućnosti koji sam uzgaja svoje voće, povrće, začinsko i lekovito bilje, a sezonalnost je njegova gastro religija.
Koordinata ima dve bašte u kojima biljke nesmetano rastu, bez ikakvih hemijskih pomagala, poštujući prirodni ciklus, tako da nas nije začudilo da u okviru restorana radi i cvećara koja pokazuje koliko je neraskidiva veza sa prirodom.
Jednostavnim kuvanjem do srca gosta
Kuhinja je koncipirana tako da je u vreme ručka ponuda a la carte, a chef Živković nam pojašnjava:
– Moj gastronomski pogled jeste traženje ukusa kako bi gost imao emociju i zato kuvam jednostavno, temeljno koristeći stare tehnike i pre svega sveže namirnice. Na taj način, pronalazeći emociju, istu delim sa gostom.
U nastavku kaže da je njegov stil uključuje gluten i obavezno uparivanje sa nekim mlečnim proizvodima tako da izmene u jelima nisu moguće. Ponuda za ručak će često biti menjana, kako iz prirode budu stizale nove namirnice.
Što se tiče večere posluživaće se u formi set menija i gost će moći da bira između mesnog, ribljeg i menija bez mesa. Koliko je emocija važna u Koordinati pokazuje i to da su jelovnik, kao i karte vina i pića, ispisani rukom, a nazivi jela su poetični i puni simbolizma: Nežno, Ispaša – selo – zanos, Čekanje mlade šargarepe, Žal za kladovskim kavijarom, Trenutak za stolom i Sećanja na baku.
Gastronomska održivost
Nedelja je rezervisana za tradicionalni ručak, a tog dana će se na stolu naći mnoštvo različitih jela sa idejom da sa najdražima podelite osećaj topline i zajedništva. I na kraju, poštujući princip održive gastronomije, rezervacije su obavezne i to najkasnije 12 sati pre dolaska. Ovime u Koordinati žele da spreče bacanje hrane i da u svakom tranutku imaju kontrolu nad nabavkom i samom pripremom što svežije hrane.
U vremenu kada sve češće govorimo o održivosti, Koordinata je već dokazala da taj koncept može da funkcioniše bez kompromisa po kvalitet. Od izbora sastojaka do načina pripreme i serviranja, u Koordinata Beograd sve je podređeno poštovanju prirodnog ciklusa, ali i poštovanju gosta.
Post Views: 10
AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.
IZVOR: Cafe Bar & Restoran
FOTO: IG/@koordinatabeograd