trendovi u gastronomiji 2025
23.06.2025 Restoran

Gastro trendovi 2025: Inovacija, specijalizacija i digitalizacija kao ključ uspeha

Uprkos izazovima, poput nedostatka radne snage, rastućih troškova i administrativnih prepreka, ugostiteljski sektor pokazuje prilagodljivost.

Prema mišljenjima brojnih međunarodnih eksperata za ugostiteljske trendove, rešenje nije u paničnom menjanju kursa, već u strateškoj evoluciji i posvećenosti koje će industriju podići za nivo više, a sve uz jak optimizam, istrajnost i jasnu viziju.

Gastronomski trendovi za 2025. godinu zahtevaju prilagodljivost

Restoranska gastronomija mora se ugledati na sistemske lance; nikako kroz uniformnost, već kroz efikasnost. Utvrđen meni, dobro osmišljena best-sellers ponuda i unapred pripremljene komponente omogućavaju bolju organizaciju i kvalitetnu uslugu.

Među glavnim gastro trendovima za 2025. godinu je tzv. snackification, prilagodljivi, i u najvećoj meri zdravi, mini obroci dostupni tokom čitavog dana, kao odgovor na promene u životnim navikama potrošača.

Tehnologija i održivost

Investicije u modernu kuhinjsku opremu (poput combi-steamera i air fryera) značajno optimizuju rad i smanjuju otpad. Digitalni alati i veštačka inteligencija postali su deo svakodnevnog poslovanja, naročito kada je u pitanju upravljanje zalihama i personalizacija ponude.

trendovi u gastronomiji 2025

Izvor Freepik/Drazen Zigic

Istovremeno, gosti sve više traže lokalne, održive i vegetarijanske opcije, a sve ovo uz kvalitetne bezalkoholne napitke.

Novi gosti i novi kanali

Društvene mreže, posebno TikTok i Instagram, snažno utiču na izbor mesta za izlazak, što otvara nove šanse, ali i zahteva digitalnu pismenost ugostitelja. Poseban naglasak je na tome što mlađa publika, ali i stariji gosti i porodice, od odlaska u restoran danas očekuju ne samo ukusnu hranu, već i iskustvo – personalizovanu uslugu, posebnu atmosferu i apsolutnu vrednost za novac.

Eksperati za ugostiteljske trendove saglasni su da kreativni ugostitelji ne reaguju na krize defanzivno, već razvijaju efikasnije ali ništa manje kocepte, kako bi se održali na tržištu.

AUTOR: Nataša Stevanović

FOTO: Freepik/freepik i Drazen Zigic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije