
Tekst: Svetislav Stojanović
CaféBar & Restoran novembar/decembar 2025.
Fruška gora poslednjih godina prerasla je u jednu od najperspektivnijih domaćih gastronomskih destinacija. Osim prepoznatljivih manastira i vinskih podruma, danas je privlačna i gostima koji žele spoj prirode, tradicije i moderne kulinarske filozofije. Upravo u tom kontekstu izdvaja se Planinarski dom Jedinstvo, obnovljeni objekat u blizini Iriškog venca, koji predstavlja savremeni model ugostiteljstva zasnovan na lokalnim namirnicama, održivom pristupu i jasnoj viziji vođstva u kuhinji.
Planinarski dom Jedinstvo je primer kako se objekat u prirodnom okruženju može podići na viši nivo ugostiteljske ponude.
Kuhinja restorana, pod vođstvom chefa Dragana Karađinovića, postavljena je kao primer očuvanja duha Fruške gore. Posebna pažnja posvećena je kvalitetu namirnica jer kuhinja sarađuje sa brojnim manjim dobavljačima mesa i povrća.
Važna napomena za profesionalce je da u kuhinji ne koriste fritezu, a to znači da su i jela koja zahtevaju duboko prženje ovde izvedena kroz pečenje, dinstanje i grilovanje. Kao dodatni sadržaj, restoran jednom mesečno organizuje Steak Night, gde se odabrani odresci peku pred gostima na Ofyr grillu.
Meni kuće osmišljen je tako da zadovolji planinare koji žele zasitan obrok, i sve one koji očekuju inovaciju i kvalitet. U sekciji predjela dominiraju daske suvomesnatih proizvoda i selekcije sireva. Nakon toga pripremite se za teleću ragu čorbu punu ukusa, dok se dnevni potaž menja prema sezoni i dostupnim namirnicama.
Za ljubitelje paste u ponudi su kombinacije poput taljatela sa povrćem, ili sa raguuom od junećih repova. Tu su i jela pripremljena uz dodatak arome vina poput fileta dimljene pastrmke i junećih obraza u sosu od prokupca sa pireom od celera.
Vojvođanska tradicija se ogleda i u mlincima sa junećim repovima, kao i svinjskim rebrima sa podvarskom i vojvođanskom salatom.
Specijaliteti restorana Planinarskog doma Jedinstvo su: dimljena butkica i pola pileta, suvidiranog i dovršenog u konvektomatu, a sezonske pite i tradicionalna baklava zaokružuju koncept “manje je više”, bez nepotrebnog širenja jelovnika.
S obzirom na to da Fruška gora danas ima više od 60 vinarija, vinska karta Planinarskog doma Jedinstvo koncipirana je da odrazi lokalni teroar, ali i da ponudi premium internacionalne etikete. Gostima se nudi balans između proverenih domaćih klasika i ambicioznih inostranih kuća. Lokalni aduti su Aleksandrović Regent, Trijumf Gold i Gnezdo linija vina (pino noar, belo, roze, crno gnezdo, sovinjon).
Internacionalna selekcija sadrži etikete poput Capannelle Solare, Bellavista Alma Grande Cuvee, Foradori Nosiola, što jasno pokazuje da vinska karta ne pretenduje samo na lokalno orijentisanu publiku, već i za goste koji su navikli na širi izbor.
Planinarski dom Jedinstvo postavlja nove standarde za restorane ne samo na Fruškoj gori, pokazujući da autentičnost i moderni pristup mogu da funkcionišu u savršenoj ravnoteži. Sa jelovnikom koji poštuje teroar, kuhinjom koja isključuje korišćenje friteze, vinskom kartom koja oslikava regionalnu scenu, Jedinstvo postaje nezaobilazna adresa za profesionalce, gastro entuzijaste i turiste koji traže kvalitetno iskustvo. Fruška gora time potvrđuje svoj status uznapredovale srpske gastro destinacije.
Prijavite se i prvi saznajte za novosti, ekskluzivne ponude i događaje.