Predstavljamo Vam: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošU današnjoj šetnji kroz tipove restorana „obilazimo” barove i lokale manjeg obima.
Ovo je italijanski izum, koji je kod nas daleko poznatiji kao Snack Bar. Radi se o manjem objektu po izgledu sličnom kafeteriji koji poslužuje gotova, i topla i hladna, jela.
Zamišljeni kao mesta za pauzu za ručak u kojem gosti mogu uživati u mesu s roštilja. Pored mesa služi se i grilovano povrće, a poslednjih godina se tu spremaju kuvana jela po principu dnevnog menija.
Tradicionalno, ovo je mesto u kojem se prodaje vino, uz mogućnost probanja prilikom odlučivanja. U Italiji, Francuskoj i Španiji asortiman je sastavljen uglavnom od domaćih (lokalnih) vina, a tek samo manji deo čine inostrana vina. U zavisnosti od veličine enoteke zavisi i meni koji se služi. Možete očekivati vrlo lepu selekciju sireva i suhomesnatih delikatesa.
Radi se o manjem restoranu gde se služe jednostavna jela, i to za vreme ručka. Tipično za njih je da se u njima sedi za pultom.
Iako je uvreženo mišljenje da je ovo takođe francuski izum, prvi se pojavio u Konstantinopolju (današnjem Istanbulu) u 17. veku i bio je mesto za druženje i okupljanja. Fokus je na kafi i drugim toplim napicima, često se služe i sitni kolači, torte i druge laganije užine. Meniji se menjaju od zemlje do zemlje. Bliski rođak je čajdžinica, gde primarno služe čajeve, kao i sendviče i kolačiće u britanskoj verziji, a kolače u francuskim salonima de thé, dok na Dalekom istoku i testeninu u cha chaang teng (čajnim restoranima).
Iz Francuske se selimo u Španiju i predstavljamo vam tamošnje najpoznatije forme ugostiteljskih objekata. Tascas je jednostavna tradicionalna španska kafana, dok su tapas barovi i dalje najpopularniji trend španske gastronomske kulture. Potpuno su neformalni i odlikuje ih vesela atmosfera u kojoj gosti uživaju u mezeu, tapasima, jelima koja se služe na tanjirićima uz brojna vina.
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošPistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošU Srbiji postoje dve privredne oblasti koje svrstavamo u sezonske. Na prvom mestu je ugostiteljstvo, na drugom građevina. Ugostitelji su u potrazi ...
pročitaj još