12.07.2021 Restoran

Cafe nije francuski izum, a tavola calda je daleko poznatija kao snack bar

U današnjoj šetnji kroz tipove restorana „obilazimo” barove i lokale manjeg obima.

Tavola Calda, Snack Bar

Ovo je italijanski izum, koji je kod nas daleko poznatiji kao Snack Bar. Radi se o manjem objektu po izgledu sličnom kafeteriji koji poslužuje gotova, i topla i hladna, jela.

Rosticceria, Grill bar, roštiljnica

Zamišljeni kao mesta za pauzu za ručak u kojem gosti mogu uživati u mesu s roštilja. Pored mesa služi se i grilovano povrće, a poslednjih godina se tu spremaju kuvana jela po principu dnevnog menija.

Enoteca, vinski bar

Tradicionalno, ovo je mesto u kojem se prodaje vino, uz mogućnost probanja prilikom odlučivanja. U Italiji, Francuskoj i Španiji asortiman je sastavljen uglavnom od domaćih (lokalnih) vina, a tek samo manji deo čine inostrana vina. U zavisnosti od veličine enoteke zavisi i meni koji se služi. Možete očekivati vrlo lepu selekciju sireva i suhomesnatih delikatesa.

Luncheonette

Radi se o manjem restoranu gde se služe jednostavna jela, i to za vreme ručka. Tipično za njih je da se u njima sedi za pultom.

Cafe

Iako je uvreženo mišljenje da je ovo takođe francuski izum, prvi se pojavio u Konstantinopolju (današnjem Istanbulu) u 17. veku i bio je mesto za druženje i okupljanja. Fokus je na kafi i drugim toplim napicima, često se služe i sitni kolači, torte i druge laganije užine. Meniji se menjaju od zemlje do zemlje. Bliski rođak je čajdžinica, gde primarno služe čajeve, kao i sendviče i kolačiće u britanskoj verziji, a kolače u francuskim salonima de thé, dok na Dalekom istoku i testeninu u cha chaang teng (čajnim restoranima).

Tascas, Tapas bar

Iz Francuske se selimo u Španiju i predstavljamo vam tamošnje najpoznatije forme ugostiteljskih objekata. Tascas je jednostavna tradicionalna španska kafana, dok su tapas barovi i dalje najpopularniji trend španske gastronomske kulture. Potpuno su neformalni i odlikuje ih vesela atmosfera u kojoj gosti uživaju u mezeu, tapasima, jelima koja se služe na tanjirićima uz brojna vina.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije