The Petica je urbano mesto koje krase neobična elegancija i jela punih ukusa
Još jedan od novoobeogradskih mladih restorana, The Petica poziva goste da se uvere u kvalitet usluge i ukusnu hranu. ...
pročitaj jošAlan Dikas (na fotografiji desno sa šefom Denom Barberom) je u Parizu otvorio novi restoran „Sapid“, za koji kaže da će biti “95 posto veganski”. dok će preostalih 5 procenata činiti riblji umaci.
Meni neće biti jedini odmak od francuske fine dining klasike. Sala je daleko skromnije uređena, nego što smo navikli na restorane koje je vodio ovaj veliki francuski i svetski šef. Dikas je objasnio da se na ovaj korak odlučio jer ga sve više brinu klimatske promene, ali i zato što je mišljenja da restoranska scena mora pratiti želje i nove navike gostiju.
View this post on Instagram
Po Dikasovom mišljenju, ljude sve manje zanimaju stereotipna fine dining iskustva fokusirana na meso i očekuju kreativno i osvešćeno eksperimentisanje sa povrćem i biljnim namirnicama.
„Najveća promena je pažnja koju danas poklanjamo kvalitetnijoj i zdravijoj ishrani. Prilikom pravljenja menija ću se voditi pažljivim izborom namirnica jer su nam prirodni resursci sve oskudniji“, rekao je Dikas.
Dikas od devedesetih godina prošlog veka na svojim menijima redovno ima i veganska jela, a na „Sapidovom“ meniju će biti jela poput salate od lubenice i paradajza, sa pralinama od lešnika kao i bolonjeze od sočiva sa šargarepom na pari.
Veganska će biti i peciva i deserti poput poširanih žutih breskvi sa tofuom od konoplje. Ono što je obradovalo sve poklonike Dikasovog kuvanja je da će cene u ovom restoranu biti daleko pristupačnije nego u ostalim Dikasovim restoranima. Tako će najskuplje jelo koštati 14 evra.
Chef Dušan Todić se u septembru prošle godine vratio u Kaliforniju, nakon što je, više nego uspešno, vodio kuhinju restorana The Square. Prilikom d...
pročitaj jošTofu ili sir od soje omiljena je alternativa mesu, puna belančevina i gotovo je obavezan sastojak na tanjirima mnogih vegana i vegeterijanaca. Ali ...
pročitaj jošPriznati francuski chef Guillaum Iskandar je donedavno vodio kuhinju restorana Langouste, koji je pod njegovim vođstvom uvršten u Michelinov vodič,...
pročitaj još