Cafe Bar & Restoran preporuka: Thyme Street Cuisine
Thyme Street projekat je za relativno kratak period pomerio beogradsku, a samim tim i srpsku gastronomsku scenu. Nakon street food objekta u Zemunu...
pročitaj jošI bi izbor za najbolje restorane na svetu. I rodila se želja da jednoga dana vidimo bar jedan srpski restoran među 100 najboljih na svetu. I odmah se nameće pitanje, a zašto ga već nema? Hajde da se složimo da je tih 100 na listi stvarno kvalitetnije od bilo kojeg našeg, ali ima tu i jedno veliko ali.
Izbor World’s 50 Best Restaurants ima svoju ideologiju u okviru koje se promoviše prilično uzan skup gastronomskih, ali i ekoloških i društveno osvešćenih vrednosti, koje se, nažalost ili na sreću, moraju prihvatiti. Treći “uslov” je da se ovaj izbor vrlo velikim delom temelji na networkingu i lobiranju. PR agencije koje zastupaju restorane idu toliko daleko u lobiranju da organizuju turneje glasača po restoranima koji su kandidati. Šefovi restorana lično odlaze na turneje u područja iz kojih dolazi najviše gostiju i poput političkih predizbornih kampanja, podstiču glasače. Suludo zvuči, ali je tako. Oni restorani koji imaju najveći stepen globalne umreženosti i mobilišu najviše glasača imaju prednost u konačnom izboru.
Da osetite delić atmosfera za svečanog proglašavanja Cafe Bar & Restoran vam donosi izveštaj sa izbora i petoj pobedi danske Nome.
Pored toga donosimo priču o Staši Tončev, ženi koja u Dubaiju seli svoj Urban Balkan bistro 21grams u veći prostor jer se tražila stolica više.
Svetski šefovi pričaju na temu da li signature dish gubi bitku sa sezonskim i lokalnim menijem. Nusret Gokče je podigao London na noge svojim novim restoranom, a šef Marko Gajski priča zašto je korčulanski restoran Lešić Dimitri i ove godine zaslužio Mišlenovu zvezdicu.
Mladi šef Aleksandar Bućan je pričao na (tabu) temu molekularne gastronomije, a šef Miloš Jovanović o postavci novog gastro bara. Naravno, naš kolumnista Hadži Jovan Mrđenović je i za ovaj broj ispričao još jednu Priču iz kafane.
S poštovanjem
Redakcija časopisa “Cafe Bar & Restoran”
Bakšiš na karticu koji je uveden u Hrvatskoj ne da nije zaživeo, već su zabeleženi poražavajući rezultati. Bakšiš na karticu prijavilo manje od je...
pročitaj jošPizzeria Cafeteria Italiana sa radom je počela 3. 12. 2016. godine, kao poduhvat istinskih zaljubljenika u espresso - Bodana Rasića i Milana Stojko...
pročitaj jošIdeja o Basch House 1887 javila se pre mnogo godina, a postepeno se razvijala, menjala i dopunjavala do 2021. godine kada je počela sveobuhvatna re...
pročitaj još