gost restorana pije vino
08.11.2021 Restoran

CB&R ANKETA: Navike gostiju prilikom odlaska na večeru

Anketom je obuhvaćeno 18.451 redovnih posetilaca 422 restorana iz 60 opština u Srbiji. Ovog puta tema je bila navike gostiju restorana kada je u pitanju odlazak na večeru

1. Koliko puta mesečno odlazite u restoran na večeru
a) Više od pet puta 42,06%
b) Do pet puta 19,60%
c) Jedan do dva puta 38,34%

2. Koliko različitih restorana posetite za mesec dana
a) Jedan 19,45%
b) Dva do tri 17,37%
c) Više od tri 63,18%

3. U koje vreme odlazite na večeru?
a) od 19 do 20 časova 43,61%
b) od 20 do 21 časova 26,57%
c) posle 21 časova 29,82%

4. Koliko vam je važan prilaz restoranu i parking
a) Izuzetno mi je važno 46,23%
b) Važno mi je 26,26%
c) Nije mi problem da izgubim neko vreme tražeći parking 7,45%
d) Ne dolazim svojim automobilom 20,05%

5. Koliko na vaš izbor utiče to što ste čuli za vrhunsko umeće šefa kuhinje u restoranu?
a) Da 50,74%
b) Ne 22,18%
c) Možda malo 27,08%

6. Da li naručujete aperitiv pre večere?
a) Da 17,88%
b) Ne 62,60%
c) Da, ali nije obavezno 19,51%

7. Šta naručujete za jelo?
a) Predjelo, glavno jelo i desert 27,67%
b) Glavno jelo i desert 26,37%
c) Samo glavno jelo 45,95%

8. Koje jelo vam je omiljeno za večeru?
a) Pasta 37,31%
b) Riba 10,97%
c) Rižoto 6,04%
d) Meso 39,92%
e) Vegetarijansko 5,76%

9. Da li i pre nego što stignete u restoran znate šta ćete jesti ili ćete odlučiti kada vidite jelovnik.
a) Znam šta ću jesti 6,23%
b) Kada vidim jelovnik 80,46%
c) Znam šta ću jesti, ali mi se desi da se predomislim kada vidim jelovnik 13,31%

10. Da li ste zadovoljni koliko konobari poznaju meni?
a) Da, uvek 86,55%
b) Ne baš uvek 8,84%
c) Ne 4,61%

Zlatni Bokal restoran jelo

11. Da li naručujete flašu vina uz večeru?
a) Da 11,14%
b) Da, ali čašu 7,91%
c) Da, ali nije obavezno 14,33%
d) Ne naručujem vino 66,62%

12. Da li je konobar uspeo da vas uveri da naručite vino uz određeno jelo, iako to niste želeli
a) Da 30,79%
b) Retko 16,42%
c) Ne 52,79%

13. Ako morate da birate između dve loše situacije, šta biste odabrali:
a) Konobar koji vas zanemaruje 39,89%
b) Konobar koji vam posvećuje previše pažnje 40,44%
c) U obe situacije više ne dolazim u taj restoran 19,67%

14. Da li očekujete da vas pitaju da li želite da ostatke hrane ponesete kući?
a) Da, ali se zahvalim i ne ponesem 19,28%
b) Da, ponesem 23,52%
b) Ne 37,92%
c) Ne čekam da me pitaju, već zamolim 19,28%

15. U kojoj situaciji biste se ponovo odlučili za isti restoran?
a) Odlična hrana, nema parkinga, loša usluga 54,16%
b) Prosečna hrana, parking, odlična usluga 45,84%

Restoran Velvet 3

Odlazak na večeru je od pamtiveka bio poseban doživljaj. Još od malih nogu poznat nam je taj osećaj, kao i scenario koji je prethodio. Bar u mojoj kući. Mama je bila kod frizera, otac oblači odelo, vezuje kravatu, a ti sediš nepomično, obučen kao za školsku priredbu, pa još i lepše. Sve to istrpiš jer će se uskoro ponovo otvoriti čarobni svet restorana, gde te neke ljubazne čike poslužuju i jedeš lepu hranu viljuškom i nožem. U redu, vremena i navike su se promenile i odlazak na večeru je postao možda malo manje magičan, ali je i dalje doživljaj. Iz tog razloga, opterećeni (znate već kojom) situacijom, a u želji da čujete glas naroda, pitali smo redovne posetioce, šta danas očekuju od odlaska na večeru u restoran.
Sudeći po odgovorima gost prosečno poseti 3 puta restoran u toku meseca i velika većina 63,18% promeni bar tri različita restorana. Udarno vreme za odlazak na večeru je i dalje od 19 do 20 časova, ali 29,82% gostiju odlazi na večeru posle 21 čas.
Ono što nas je obradovalo je da se polovina ispitanika odlučuje za restoran jer im je poznato vrhunsko umeće šefa kuhinje. Još više nas raduje činjenica da je 86,55% gostiju zadovoljno koliko konobari poznaju meni. Skoro isti procenat gostiju se odlučuje za jelo tek kada vidi jelovnik.
Kada su navike u ishrani, tu se vremena nisu mnogo promenila. Meso je izbor 39,92% anketiranih, dok je u korak prati pasta sa 37,31%. Vegetarijansko jelo je izbor tek 5,76% gostiju. Aperitiv pre večeri je izašao iz mode i 62,60% gostiju nema taj običaj. Predjelo, glavno jelo i desert naručuje 27,67%, a gotovo isti procent naručuje glavno jelo i desert, dok nešto manje od polovine se odlučuje samo za glavno jelo.
Ako nije čudno što se više ne pije aperitiv, ne raduje nas činjenica da 66,62% ne naručuje vino, bilo u flaši, bilo u čaši. No, opet pohvala za konobare jer je trećina ispitanika rekla da ih je osoblje uspelo da “ubedi” da naruče određenu vrstu vina. Da je posao konobara izuzetno važan, što vam je svima naravno odavno poznato, svedoči i podatak da je pronalaženje balansa u ophođenju sa gostima ključ uspeha. Gotovo isti procenat gostiju ne voli da im konobar posvećuje previše pažnje, ali niti da ih zanemaruje.
I za kraj. Gost i dalje voli da mu se ponudi da ponese ostatke od večere. Poneo ih on, ili ne. Zalogaj pred spavanje, vrati vas na trenutak u magični svet restorana.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: KONO.BAR

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije