
Kissa 10 koktel bar u Beograd donosi japanski koncept zabave i uživanja
Istorija opuštenog i zabavnog načina ispijanja pića i ručavanja u Japanu seže više od 250 godina unazad. Međutim, rani koreni izakaje povezani su s...
pročitaj jošŠrabz prožimaju svi ukusi koje možemo zamisliti. Još su Rimljani i Vavilonci uživali u toj „tečnoj zimnici”. Nakon duge pauze, upisan je ponovo na karte pića svetskih barova
Šrabz je voćni sirup kojem se dodaje kiselina, a pošto odstoji, razvijaju se fini ukusi i aroma. Poslednjih godina od zaborava su ga otrgnuli miksolozi i upisali na karte pića u svojim barovima.
Leti se pije ledeno hladan uz dodatak mineralne vode ili u koktelima, a zimi može zameniti kuvano vino. Osim za piće, šrabz može da se koristi i za mariniranje mesa, kao začin za salatu ili dodatak džemovima.
Šrabz se priprema od jednake količine voća, šećera i sirćeta, ali ako vam je to previše kiseline, udvostručite količinu voća. Šumsko voće mnogima je prvi izbor, ali odlične su i jabuke, ananas, šljive, kruške ili drugo voće, samo je važno da je zrelo i slatko. Plodovi ne moraju da budu savršeni, a ako su prezreli ili nagnječeni, samo se rešite tih delova. Pre pripreme voće dobro operite, ogulite, te prema potrebi malo zgnječite.
Neprskana korica limuna ili narandže, zrna bibera, vanila ili štapići cimeta odličan su začin, baš kao i sveže rendani koren đumbira, menta ili kurkuma.
Kad birate sirće, koristite blago jabukovo, ili još delikatnije pirinčano sirće. Za raskošniji ukus možete upotrebiti penušavo vino ili jabukovaču. Ukoliko želite da izbegnete beli šećer, koristite smeđi, ili med.
SASTOJCI:
* 2 šolje seckanog voća
* šolja sirćeta
* šolja šećera
PRIPREMA: pomešajte naseckano voće i šećer u velikoj posudi, pa smesu stavite u frižider na četiri-pet dana. Promešajte voće svakih 12 sati. Procedite smesu kroz gazu ili sito tako da izađe što više tečnosti. Sok prespite u čistu posudu i dodajte sirće, pa ga hladite u frižideru nedelju dana pre upotrebe. Poslužite s mineralnom vodom ili kao dodatak koktelima.
1. jagode + beli šećer + crveno vinsko sirće i nekoliko kapi balsamiko sirćeta
2. borovnice + tanko narezani đumbir + jabukovo sirće
3. nektarina + biber + smeđi šećer + belo vinsko sirće
4. breskva + mahune kardamoma + med + jabukovo sirće
5. šipak + biber + beli šećer + crveno vinsko sirće
6. kruška + zvezdasti anis + smeđi šećer + belo vinsko sirće
7. crvena šljiva + kardamom + smeđi šećer + belo vinsko sirće
BOURBON PEACH SWEET TEA
SASTOJCI:
* 60 ml burbona
* 20 ml šrabza od breskve
* 180 ml hladnog, blago zaslađenog, crnog čaja
PRIPREMA: U visokoj čaši s ledom kombinujte sastojke i ukrasite mentom i komadićima breskve.
CHERRY SMASH
SASTOJCI:
* 45 ml laganog ruma
* 15 ml Cointreau
* 15 ml šrabza od višnje
PRIPREMA: Izmutite jednu višnju i tri lista bosiljka. Kombinujte rum, Cointreau i šrabz u šejkeru, dobro protresite i zatim sipajte u čašu za šampanjac. Dopunite ledenom kiselom vodom.
PEAR-FECTION
SASTOJCI:
* 30 ml šrabza od kruške
* 75 ml džina
* 15 ml limunovog soka
* 3 kapljice angostura bitera
PRIPREMA: U šejkeru punom leda kombinujte sve sastojke. Dobro protresite. Sipajte u ohlađenu martini čašu. Ukrasite kriškom kruške ili limuna.
Trend otvaranja kafetarija je i dalje više nego prisutan. Srećom, većina ih ima odličnu ponudu kafe, baš kao i Wekker, kafeterija koja se nalazi na...
pročitaj jošBruschetta u Novom Sadu je mali objekat, u koji je uloženo puno mašte, ali i hrabrosti. Ipak, isplatilo se jer su Novosađani prepoznali koncept, id...
pročitaj jošRoost, specijalizovan lokal u čijoj se ponudi nalaze obroci i snekovi bazirani na zadravoj ishrani, obradovao je one koji su naklonjeni ovim ukusim...
pročitaj još