
Salon 1905: Nezaboravno Zero Waste putovanje kroz Srbiju
Poseta fine dining restoranu Salon 1905 je raskošan doživljaj koji će vas osvojiti u svakom detalju. Smešten u zgradi Geozavoda pruža nesvakidašnji...
pročitaj jošNikola Šorak, jedan od najtalentovanijih kuvara koje Srbija trenutno ima, priprema se ovih dana za Međunarodno takmičenje San Pellegrino Young Chef. Pobednik ovog takmičenja, koje će biti održano 24. novembra na Malti će se sledeće godine takmičiti u Milanu u konkurenciji 15 najboljih kuvara na svetu.
Da je ozbiljno shvatio ovo takmičenje, svedoče i ove fotografije koje su nastale u restoranu Noel gde se ovaj 22-godišnji chef priprema za takmičenje, pod budnim okom i uz savete i instrukcije chefa Maria Mandarića.
Da podsetimo, glavni element jela koje će pripremati Nikola je medom glazirana patka, pripremljena sa začinima karakterističnim za šume i livade Zarožja.
„Prijavio sam se iz bunta i nisam želeo da idem na priče kako sam u detinjstvu zavoleo kuvanje. Gledao sam prošlogodišnje finaliste i pošto sam video da San Pellegrino traži tu filozofiju da hrana bude povezana sa regionom iz koga takmičar potiče, hteo sam da napravim nešto autentično što će predstaviti Srbiju na zanimljiv način. Sasvim slučajno sam došao do ideje o Savi Savanoviću, zato što je vampir jedina reč koja je uzeta iz srpskog jezika i priznata u svim ostalim jezicima„, objašnjava Nikola koji svakodnevno vežba pripremu ovog jela, kao i na njegovoj prezentaciji.
Našem mladom chefu želimo puno uspeha u Malti, a ukoliko želite da glasate za Nikolino jelo, to možete učiniti na LINKU OVDE
Termin "od njuške do repa" je nastao krajem devedesetih godina, a prvi ga je upotrebio chef Fergus Henderson, koji je u istoimenoj knjizi propagira...
pročitaj jošKuvari iz regiona se po treći put takmiče u modernizaciji tradicionalnih jela: gastro takmičenje „Challenge Rekonstrukcija“. U žiriju gastro zvezde...
pročitaj jošEnso i ovog leta podiže lestvicu na beogradskoj fine dining sceni. Iza sezonskog menija punog preciznosti i smelih kombinacija stoji chef Nedeljko ...
pročitaj još