Predstavljamo: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je novi, septembarski, broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa se...
pročitaj jošNakon garuma od gljiva, proizvoda koji je oduševio svet, Nomina laboratorija predstavlja sirće koje se sjajno snalazi u koktelima, ali i u pripremi svinjskih odrezaka.
Zaljubljenici u svet šefa Renea Redžepija znaju kako iz kuhinje slavnog šefa u svakom trenutku mogu očekivati ne samo vrhunske priče i impresivne sezonske jelovnike, već i projekte koji podstiču profesionalce širom sveta da u svoje kuhinje unesu deo Nome.
Najbolji primer je Noma Projects, nastavak uspešnog i nadasve zanimljivog projekta Noma Ferments, fermentacijske laboratorija u kojem nastaju originalni Noma ukusi. I dok je u sklopu Noma Projects nedavno predstavljen Project 001, Nomin garum od gljiva, veseli i vest o novom proizvodu – Project 002: Wild Rose Vinegar – sirće od divlje ruže.
Plod divlje ruže je niz godina sastavni deo Nomine kuhinje. Koristili su je ukiseljenu, za pripremu miso umaka, kombuhe i začinskih mešavina, pa ne čudi što se upravo ova namirnica nametnula kao novi hit proizvod.
Sirće od divlje ruže odmak je od klasičnog sirćeta, priprema se od latica biljke rosa rugosa koja se ručno sakuplja od kraja maja, od trenutka pojave prvih pupoljaka, kroz kratku sezonu toplih letnjih dana.
Radi se o ružama koje rastu uz dansku obalu, a koje su donešene iz Japana krajem 19. veka. Sredinom prošlog veka su posađene kao svojevrsna zaštita od vetra. Danas su te ruže prilično rasprostranjene, a privlačne su ne samo zbog lepote, već i zbog arome samih latica.
View this post on Instagram
Upravo su latice one koje ovaj proizvod čine posebnim jer se radi o cvetnom sirćetu ružičaste boje i jedinstvene arome dostupne u limitiranim količinama. Iz Noma Projects ističu kako se aroma ove ruže ne može porediti sa aromom klasičnih ruža. Bilo bi to kao da poredite crno-beli sa kolornim televizorom.
Za svaku bočicu potrebno je 50 grama ružinih latica i nepasteriziovano jabukovo sirće, koje takođe proizvodi Noma Projects. Ovo sirće jelima pruža balans, a savršen je u koktelima, ali i za pripremu svinjskog mesa. Sve ovo je i više nego dovoljan razlog da isprobate ovo sirće, a prodaja je počela u oktobru mesecu.
Čuveni chef Alain Ducasse objašnjava kada je zamalo dao otkaz, zašto je veganska hrana budućnost, govori o rekordnim Michelinovim zvezdicama i zaš...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošU septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj još