
Kako se pravilno drži čaša za vino? Ovaj mini vodič daje odgovor
U svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj jošZa Rtanj se vezuju brojne legende, a nadaleko čuvenu jagnjetinu pripremio nam je Miloš Ristić, šef kuhinje planinskog butik-hotela Ramonda
U istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje, uzdiže se čudesna planina Rtanj, za koju je naš najčuveniji geograf Jovan Cvijić govorio da je možda najlepša planina u Srbiji. Legenda kaže da je na mestu Rtnja bio veliki dvorac u kojem je živeo čarobnjak koji je delio dobro i zlo i čuvao ceo taj kraj. Odjednom se na mestu zamka pojavila planina, a čarobnjak i dan-danas tu živi i pomaže svima koji veruju u njega. Po drugoj verziji, u Rtanj je udario meteorit i od tada je on veza sa svemirom i zato ovu planinu pohode brojni stručnjaci za sve neobjašnjivo.
Najlepša legenda je ona koju prepričavaju meštani, po kojoj je Rtanj centar sveta, u kojem je živeo bog Ra, koji se zaljubio u lepu Ilirku, vladaricu Balkana, pa joj je pomagao u osvajanju sveta. Tako su stigli s vojskom i do Etiopije, ali se tu Ilirka zaljubila i udala za faraona. Bog Ra se razbesneo, a nevernica se vratila na Rtanj. Za njom je došao i Ra s vojskom i silnim zmijama od kojih jedna presudi Ilirki. Svi su sahranjeni u piramidi, a na Rtnju ostalo je tako 13 vrsta zmija.
Bilo kako bilo, ovaj predivni kutak Srbije svakako treba posetiti, bilo da ste avanturista, sakupljač lekovitog bilja, planinar ili – lovac na vanzemaljce. Ako ste u prolazu, napijte se izvorske vode, kupite tek samleveno brašno ili uživajte u domaćim pitama i rtanjskoj jagnjetini. Jedno takvo jelo pripremio nam je Miloš Ristić, šef kuhinje butik-hotela Ramonda na Rtnju. Iako ga u hotelskom restoranu pripremaju sous vide tehnikom, šef Miloš nam otkriva kako pripremiti jagnjeću kolenicu bez vodene kupke.
RTANJSKA JAGNJEĆA KOLENICA
SASTOJCI (za 4 osobe):
* 2 kg jagnjeće kolenice
* 600 g šargarepe
* 500 g crnog luka
* 300 g celera
* 1 kg krompira
* 200 g putera
* 1 dl mleka
* 2 g kima
* 5 dl belog vina
* 1 dl crvenog vina
* ulje, so, začini po potrebi
PRIPREMA:
Jagnjeće kolenice začiniti i ostaviti u belom vinu da odstoji 24 sata. Nakon toga, kolenicu peći na 130 stepeni C četiri sata, zajedno sa korenastim povrćem, isečenim po vašem izboru.
Kaje gotovo, izvaditi povrće, a kolenicu zapeći na 200 stepeni još 10 minuta. U sos od povrća dodati potom crveno vino i u blenderu pripremiti sos za jagnjeću kolenicu. Ako je sos previše gust, dodati malo fonda ili vode.
Za pire: Očišćeni krompir iseći na kockice i kuvati u dubokoj slanoj vodi. Gotov krompir izmiksati, dodati puter i mleko. Servirati uz jagnjeću kolenicu.
MILOŠ RISTIĆ
Šef kuhinje hotela Ramonda na Rtnju
Zima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj jošKristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj jošNikola Vučković je zavoleo gastronomiju uz svog oca koji je bio ozbiljan gurman i odrastao je uz njegovo kuvanje, a za to što je on izrastao u ozbi...
pročitaj još