Kikkoman recept: Čokoladni sutlijaš sa Tamari soja sosom
Sutlijaš, mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, ne mora da bude pripreman samo na tradicionalan način. Kikkoman recept za čokoladni sutlijaš d...
pročitaj jošHagn Weingut, austrijska vinarija, prošle nedelje je predstavila četiri svoja vina. Na prezentacij su učestvovali vinski stručnjaci, distributeri, ugostitelji i novinari.
Na svetskoj vinskoj sceni relativno mlada zemlja, Austrija je do skora bila tako daleko, ali biva sve bliža. Porodična vinarija Hagn dolazi iz apelacije Weinviertel DAC koja se nalazi u oblasti donje iliti niske Austrije, blizu granice sa Češkom.
PROČITAJTE Najstarije vino pronađeno u rimskoj grobnici staroj 2000 godina
U okolini grada Mailberga, gde se nalazi sama vinarija, smešteno je 50 ha vinograda. Dominiraju zasadi belog grožđa, austrijske najzastupljenije sorte Gruner Veltliner, Welschriesling, Riesling, koje smo upravo i imali priliku da probamo, mada je mesto poznato i po proizvodnji nagrađivanog crvenog vina od sorte Zweigelt, koje još uvek nema na našem tržištu.
View this post on Instagram
Filozofija življenja u Austriji je održivost. A tome je posvećena i vinarija Hagn. Kompletna energija dolazi iz solarnih panela, čitava flota vozila je električna, boce koje se se koriste imaju sertifikat austrijske vlade Sustainable Austrija, pravljene su od tanjeg i lakšeg stakla kako bi se trošilo manje materijala, a pri tom oko 80% boca su reciklirane i ponovo korišćene.
Njihova filozofija glasi – Moramo misliti o tome kakav svet ostavljamo svojim potomcima, i dati im zadatak da isto to nastave. Porodica na tom mestu postoji i ima veze sa vinarstvom nekih 300 godina, i veoma su posvećeni tom poslu.
Sva mlada iz 2023 godine, karakteriše ih to da su kratko macerirala, 3-6 sati. Nakon čega su vina odležavala u INOX tankovima, najviše 6 meseci pre nego što su flaširana.
Obiluju svežinom, vrlo balansiranim kiselinama i šećerima. Pitka za vrele letnje dane bez mnogo pompe. Takođe, nijedno nema dodatih sulfita.
Da svedemo utiske. U pitanju su vina sa izraženom aromom voća. Pomalo mineralna, zbog sastava zemljišta na kome je loza rasla.
Organizator promocije – Team4, poslužio ih je uparena uz domaće kozje sireve, ćevape i pikantnu kobasicu sa dižon senfom.
Upravo zato što su pravljena da se piju mlada, sva vina su sa screw cap zatvaračem, što otvaranje i konzumiranje čini još lakšim.
Sajam BrauBeviale jedan je od najvećih svetskih sajmova specijalizovanih za industriju piva, vina, alkoholnih i ostalih pića, sa snažnim fokusom na...
pročitaj jošProkupac je kroz istoriju, a pre pojave međunarodnih sorti vinove loze u Srbiji, na ovim prostorima bio dominantna sorta, uključujući sve ostale, i...
pročitaj jošU subotu, 26. oktobra 2024., u modernoj dvorani Folium u strogom centru Ciriha, održaće se ekskluzivni događaj Taste of Adriatic, koji organizuje A...
pročitaj još