Pinot Grigio vino u casi sa vocem
17.04.2024 Drink

Ah, Pinot Grigio. Sočno belo vino, osvežavajuće poput limunade po vrelom danu

Ono je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo brzo postalo najpopularnije belo vino. Vino rođeno u Burgundiji, ime je dobilo po izgledu grožđa koji podseća na šišarku (pinot) i boji pokožice koja je sivkasto plave boje (grigio).

Burgundac sivi (Pinot Grigio u Italiji, Pinot Gris u Francuskoj i Rulander u Nemačkoj) je veoma rasprostranjena sorta koja se uzgaja širom sveta

Pinot Grigio sa vocem

POĐITE UPalermo, grad u kojem se ne pije loše vino

Stil Pinot Grigio je svestrano grožđe koje se proizvodi u nekoliko stilova. Najrasprostranjenije je suvo belo sa naglaskom na voće i svežinu. Drugi stil je suvi roze, što ne čudi jer je grožđe mutacija grožđa Pinot Noir. U Italiji se neguje i Ramato stil, kojim se zbog produžene maceracije dobija vino bakrene boje.
Suvo i mineralno Kako biste bolje razumeli Pinot Grigio vina, treba istaknuti da postoje tri tipa ovog vina. Suvo i voćno, slatko i voćno i ono koje nas u ovom tekstu najviše zanima, suvo i mineralno. Italijanski Pinot Grigio je izuzetno suvo, lagano i resko vino, slamnato žute boje, srednjeg tela i visoke kiselosti.

UPOZNAJTE barolo – plod plemenite magle

Ukus Pinot Grigio ima različite ukuse u zavisnosti od podneblja u kojem se uzgaja, kao i od vinskog stila. Karakteristični su ukusi limete, limuna, kruške, zelene jabuke i vinogradarske breskve. Pored toga primetne su arome badema, meda, đumbira i začinskog bilja uz mineralnu slanost.
Konzumiranje –  Da biste u potpunosti osetili svu svežinu koju nudi, najbolje je da ga pijete mladog. Procenat alkohola se kreće od 11,5 do 13,5% ABV, a preporučena temperatura za konzumiranje je od 7 do 9°C.

Najbolji način da uparite Pinot Grigio

S obzirom na bogate kiseline nemojte ovo vino uparivati sa hranom koja ima kisele sastojke, kao što su jela sa paradajzom ili citrusima. Suvo i roze će se vrlo lepo uklopiti sa prženom belom ribom, škampima, dagnjama, lagano začinjenom piletinom, salatama sa artičokama, šparglama i testeninama sa blagim, kremastim sosovima. Odlično se slaže sa azijskim jelima, a od sireva voli rikotu i mocarelu. Pinot Grigio Ramato je odličan aperitiv uz suhomesnate delikatese i malo jače sireve, a savršena je pratnja za pečenu perad, kao i dinstano povrće i variva.

U ČAŠIcrveni, iskričavi lambrusko

Za vinske snobove Pinot Grigio je previše jednostavan i nezanimljiv. Vino je je u jednom trenutku došlo na loš glas, i to kao posledica njegove neverovatne popularnosti što je rezultovalo brojnim vrlo lošim, masovno proizvedenim, etiketama. Jedan od najboljih načina da se zaštitite od loših etiketa je da izbegavate kupovinu jeftinih flaša i vina koja se prodaju u okviru masovnih marketinških kampanja.

Casa vina Pinot Grigio na suncu sa vinogradom u pozadini

Pinot Grigio DOC Caldaro Neke od najboljih boca sivog pinoa s visokim udelom kiseline dolaze iz Alto Adiđea, uključujući i ovu. Vinogradi na strmom i krečnjačkom tlu stvaraju vina srednjeg tela, puno sočnog žutog voća. Četiri meseca odležavanja, na nepcu daju slojevitu kompleksnost. 16 evra, kellereikaltern.com

Ca’ di Rajo Pinot Grigio Vinarija Ca’ di Rajo u Venetu je dom ovog sivog pinoa čiji se plodovi beru ručno početkom septembra. Karakteristične slamnato žute boje, vino nudi arome tropskog voća i cveća i prenosi na nepce najlepše citrusne note. 17,50 evra, cadirajo.it

Scarbolo Ramato Pinot Grigio XL je savršeni primerak Ramato vina, a produžena maceracija izvlači idealnu količinu tanina. Finalni proizvod je vino bakarne boje sa medenim, voćnim aromama i balansiranim ukusom zrele dinje. 34 evra, scarbolo.com

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: FREEPIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije