Barolo vino u čašama

Barolo je plod plemenite magle! Upoznajte ga

Ko bi danas mogao pomisliti da je prošlost veličanstvenog Barola bila toliko udaljena od sjaja našeg vremena i da je sve do početka devetnastog veka bilo slatko vino. Verovatno niko, osim profesionalnih vinskih znalaca. Istorija ovog velikog vina od plemenitog grožđa nebiolo relativno je mlada, ali i burna.

Barolo je sinonim enološke izvrsnosti

Danas je Barolo širom sveta sinonim enološke izvrsnosti, snažno, kompleksno i sposobno da iznenadi i najizbirljivija nepca. Zajedno sa svojim rođakom Barbareskom daje jedno od najkvalitetnijih vina koja se prave od sorte grožđa Nebiolo.

barolo vino meso

ROĐEN U podnožju Alpa, u Barolu, seocetu u Pijemonte
GROŽĐE Isključivo se pravi od sorte nebiolo (nebia – magla), a maksimalni dozvoljeni prinos je 8 tona po hektaru. Vinari koji insistiraju na visokom kvalitetu tvrde da je i to mnogo.
PROCES Berba grožđa se obavlja sredinom do kraja oktobra. Fermentacija i maceracija mošta traje dva meseca u velikim buradima, a zatim sledi malolaktična konverzija tokom koje se deo oštre jabučne kiseline u vinu pretvara u mekšu, mlečnu kiselinu. Louis Oudart je insistirao da barolu ostane kiseliji karkater i izuzetna jaka taninska struktura, te da odležava u velikim buradima od slavonskog hrasta.

Barolo vino

Barolo mora sazrevati najmanje 3 godine

SAZREVANJE Vina barolo nose oznaku DOCG, te moraju da sazrevaju najmanje 3 godine. Riserva vina moraju odležati minimum 5 godina. Ipak, da biste osetili sve čari ovog vina, prosek starenja je oko deset godina, a neka vina tek posle trideset i više godina dostignu punu zrelost.
KARAKTER Ima rubin crvenu boju, koja sa starenjem prelazi u narandžastu. Jakog, punog tela sa visokom koncentracijom tanina često je oporo, a za neke i previše agresivno. Zbog toga mu je potrebno sazrevanje u buretu, a kasnije i u flaši kako bi tanini smekšali. Postaje pitkije i prijatnije, ali čak i tada ispoljava divlji karakter, šta ga i čini posebnim.
AROMA Stil koji je kreirao Louis Oudart daje aromatična vina sa notama crvenog voća, šljive, tartufa, ruže, ljubičice, divlje trešnje, bobičastog šumskog voća, nane, duvana, čokolade, cimeta i pokošenog sena. Procenat alkohola se kreće od 13 do 15%.
UPARIVANJE Uparite ga sa starim i jakim sirevima poput plavog sira, pekorina ili parmezana, zatim sa pršutama i suhomesnatim delikatesima. Zablista uz paste sa jakim sosovima, kao i jačim jelima od crvenog mesa, kao i od mesa divljači. Pre konzumiranja obavezno je dekantiranje, a poželjna temperatura serviranja je od 15 do 18º C.

barolo somelijer vino

CENA Najjeftinija vina se kreću od 2.500 do 4.000 dinara, poput Araldica Flori Barolo DOCG iz 2012. koji se prodaje za oko 2.800 dinara. Sledeći cenovni razred su vina po ceni od 6 do 8 hiljada dinara koliko košta Canubi Marchesi Di Barolo iz 2014. godine. Visokokvalitetni barolo se prodaje u rasponu od 10 do 14 hiljada dinara, kao što je 2016 Massolino Margheria Barolo DOCG. Sam vrh barola dostiže cene od 90 do 120 hiljada, a recimo Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva DOCG iz 2014. godine se prodaje za 350.000 dinara.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije