Vinarija Tikveš aktiviranje nove opreme
08.09.2023 Drink

Vinarija Tikveš uložila 4 miliona evra u povećanje kapaciteta i kvaliteta prerade grožđa

Vinarija „Tikveš” uložila je četiri miliona evra u izgradnju novog objekta i nabavku savremene opreme za prijem i preradu grožđa, čime je potvrdila svoju dugoročnu opredeljenost i strategiju za kontinuirano ulaganje u dalji održivi razvoj i implementaciju ESG standarda (Environmental, Social and Governance Standards).

Vinarija „Tikveš“ povećava kapacitet za dodatnih 1,25 miliona kilograma grožđa

Novo stajalište i ugrađena oprema omogućavaju „Tikvešu“ da poveća ukupan kapacitet za prijem i primarnu preradu grožđa tokom berbe za dodatnih 1,25 miliona kilograma grožđa za vrhunsko vino. Ukupna ulaganja u modernizaciju proizvodnje i uvođenje savremenih tehnologija, metoda i standarda rada, realizovanih u poslednjih dvadesetak godina, od ulaska M6 grupe u „Tikveš“, premašiće 45 miliona evra do kaja godine. Kontinuirano ulaganje u sve segmente rada omogućava rast i napredak kompanije.

Vinarija Tikveš Svetozar Janevski na konferenciji

„Vinarija ‘Tikveš’ će ove godine proizvesti još kvalitetnije vino“, Svetozar Janevski

Vinarija „Tikveš“ doprinosi zaštiti životne sredine

„Bilo nam je važno da veći deo ove nove investicije bude završen pre berbe za ovogodišnji otkup grožđa, koji se ove godine odvija isključivo uz poštovanje tržišnih mehanizama za koje se dugo zalažemo. Ove godine smo imali nepovoljne vremenske prilike i kao posledica takvog stanja rod je značajno smanjen. Ali zato imamo izvanredan kvalitet grožđa i zajedno sa ovom investicijom koja omogućava bolji kvalitet vina koje proizvodimo i povećan kapacitet za prijem i preradu grožđa za vrhunsko vino, možemo očekivati izuzetno kvalitetno vino iz ove berbe. Realizacijom ove investicije korist imaju i naši partneri – uzgajivači, jer samo uz ulaganje i poštovanje svetskih standarda za kvalitetnu proizvodnju mogu da se stvore dodatne vrednost za sve, uključujući i višu cenu grožđa“, rekao je predsednik Upravnog odbora vinarije „Tikveš“, Svetozar Janevski.

Vinarija Tikveš nove investicije

Realizacijom ove investicije korist će imati i vinogradari

Vodeća makedonska vinarija posvećuje posebnu pažnju svojim ukupnim poslovanjem i svim novim ulaganjima kao i doprinosu zaštite životne sredine, razvoju zajednice i društva u celini i primeni dobrih standarda upravljanja (ESG). Nova oprema omogućava visok stepen automatizacije i digitalizacije procesa, što značajno povećava efikasnost i efektivnost prijema i prerade grožđa, štedi električnu energiju i skraćuje vreme čekanja uzgajivača.

Vinarija Tikveš burad

Vinarija „Tikveš“: Nova oprema omogućava visok stepen automatizacije i digitalizacije procesa

Sve ovo doprinosi očuvanju kvaliteta grožđa, smanjenju potrošnje energije u procesu prijema i prerade grožđa, kao i smanjenju emisije CO₂. Na ovaj način vinarija „Tikveš“ doprinosi zaštiti životne sredine i jačanju društvene odgovornosti, što su dva ključna stuba ESG strategije.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINARIJA TIKVEŠ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije