armanjak voda zivota
09.07.2024 Drink

Najstarija voda života: Armanjak je piće sa više od 700 godina živopisne istorije

Armanjak je najstarija eu-de-vie (voda života) na bazi vina, proizveden na jugozapadu Francuske, sa više od 700 godina istorije. Armanjak svoj naziv ne duguje istoimenom gradu, već se naziv ovog, širom sveta poznatog, pića odnosi na porodicu koja je pet vekova vladala istoimenom grofovijom.

Iako su i armanjak i konjak alkoholi destilovani od vina, armanjak se destiluje jednom, dok se konjak destiluje dva puta.

Samo četiri specifične francuske sorte grožđa se koriste za pravljenje armanjaka: Baco, Folle Blanche, Colombard i Ugni Blanc. Armanjak se prvobitno proizvodio u regionu Gaskonja u jugozapadnoj Francuskoj, a sada se proizvodi u samo četiri sertifikovana regiona Armanjak, uključujući Bas-Armagnac, Armagnac-Tenareze i Haut-Armagnac.

Florence Castarède, vlasnica podruma Armagnac Castarède

Florence Castarède, vlasnica podruma Armagnac Castarède, u intervjuu za Cafe Bar & Restoran predstavlja ovo nepravedno zapostavljeno piće u sasvim novom svetlu.

Vaš podrum je najstariji podrum armanjaka na svetu. Možete li nam reći nešto o istoriji vaše porodice?
– Ja predstavljam šestu generaciju ove porodice. Kuća je osnovana 1832. godine, a ujedno smo i najstarija kuća armanjaka u Francuskoj. Dakle u svetu, jer armanjak možete proizvesti samo u Francuskoj.

Po čemu je specifičan vaš armanjak?
– Trudim se da kupcu ponudim ono što zovem ‘stil Castarède’, a to je mekan, elegantan, dobro uravnotežen i mirisan proizvod. To je svakoga dana moj parfem; na nekoliko minuta, možete odvojiti vreme da biste osetili miris i okusili čari vode života.

Kako to da armanjak nije postigao istu slavu konjaka?
– Postoji niz razloga. Najpre, geografski položaj, budući da smo udaljeni od bilo koje luke, a to je u prošlosti bio veoma važan faktor uspeha bilo kojeg proizvoda. Zatim, činjenica da nemamo duha za promociju i prodaju. Ne znam zašto. Možda nismo naročito otvorenog uma? Takođe, nema velikih kompanija, već se radi o malim proizvođačima, malim firmama koje nemaju budžet za promociju, s kojom bi se utrkivali sa proizvođačima ostalih alkoholnih pića.

Zbog čega je armanjak puno skuplji od ostalih brendija, pa i konjaka?
– Pravila koja postavlja Appellation d’origine contrôlée stroža su i rigoroznija. Na primer, u vinogradnima je zabranjeno imati velike količine grožđa, pa je samim tim i proizvodnja vrlo ograničena. To je loše jer diže cenu, ali je dobro jer su naši proizvodi daleko kvalitetniji.

Imao sam prilike da probam vaš XO i primetio sam da flaše punite armanjakom starim najmanje 20 godina. Zašto?
– Na snazi je novi zakon o 10 godina starom XOu. Takođe, budući da XO znači ekstra star, cilj mi je promovisati stari armanjak. Mešavina sadrži 25 godina star armanjak, a verujem da nam izbor 20 do 30 godina starog armanjaka omogućuje da se više ceni buke, miris i složenost proizvoda, što nije slučaj sa 10 godina starim armanjakom.

Ko je podrumski majstor u vašoj kući?
– Zove se Mišel i sa nama je dve godine, otkako se pređašnji podrumski majstor nakon 25 godina rada sa nama penzionisao. Zajedno degustiramo mnogo toga. On ponekad napravi mešavinu, pa mu ja kažem kako bih volela malo voćnije nijanse ili nešto drugo. Evo na primer, Mišel je napravio 25 godina stari blend za ljubitelje cigara. Pre finalnog proizvoda, isprobali smo 10 različitih uzoraka kako bi napravili savršen spoj.

Mislite li da bi armanjak u budućnosti mogao pronaći stalno mesto u barovima?
– Napravili smo novi asortiman za miksologe i barmene. Dizajnirali smo posebne etikete, oblike i ukuse. Dajem sve od sebe, ali teško je pojedinačno se posvetiti kupcima, te im omogućiti da okuse proizvod. Tek kada ga probaju, otkriju čarobni proizvod. Zato smo otvorili izložbeni salon u Parizu, u bulevaru Haussmann, gde svakodnevno primamo one koji već poznaju armanjak, kao i one koji to tek treba da učine. A svako ko ga proba, oduševiće se.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N. S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Armagnac Castarède / Freepik vecstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije