Wagyu govedo front
07.09.2023 Food

Wagyu krave stigle u Srbiju! Prvo stado u Čačku

Wagyu krave iz Japana, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji.

Wagyu, u prevodu znači japansko govedo

Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa.
Wagyu, u prevodu znači japansko govedo, gde „Wa“ znači „iz Japana“, a „gju“ ili „gi“ je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.

Wagyu profil obe

Wagyu govedina je sinonim za nežnost, sočnost i ukus

Wagyu govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, što joj daje nežnost, sočnost i karakterističan ukus. Još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.
Prvo wagyu stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda Galician Blond, na tržište Velike Britanije.
„Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet wagyu krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada“, ističe Borjanović.

Wagyu govedo dve krave

Prve wagyu junice su dobile imena Julka i Gara

Jedan on stubova u proizvodnji japanskih goveda u Čačku je Goorambat Mr. Marble K483 wagyu krava koja nosi pedigre Shigeshigetani, Itoshigenami i Terutani krava. Dolazi uglavnom iz Tajima prefekture u Japanu.

PROČITAJTE JOŠ! Da li je veštački napravljena wagyu govedina neumitna budućnost ili besmislica

„Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona“, kaže Borjanović, koji objašnjava: „Izvoz wagyu krava iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je izvoz krava i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom. Dakle, sve wagyu krave van Japana su potomci krava koje su bili izvezene u tom periodu od petnaestak godina“.

Wagyu krava levi profil

Wagyu krave rastu dva puta duže od ostalih vrsta

Wagyu krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, kod ove vrste krava završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih krava. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze.
„U zavisnosti od uzrasta krave zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali se ona uglavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa. Kao i za sve krave, tako je i za wagyu važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaju pristup vodi i hrani preko celog dana. U Srbiji nam je cilj da ih držimo napolju što duže preko leta, a zimi će imati pristup štali, ali uz slobodan izlaz na pašnjak ukoliko to žele„, zaključuje Borjanović.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije