Burger House Bros glavna fotografija
16.09.2023 Street Food

Burger House Bros! Od kancelarijskog prostora do atraktivnog ugostiteljskog objekta

Skraćivanjem ploče i ostvarivanjem velike spratne visine prizemlja, ekipa iz Studija Fluid je nekadašnji kancelarijski prostor transformisala u atraktivan ugostiteljski objekat.

Burger House Bros: Dupli burger i dupla spratna visina

Ovom prilikom vam predstavljamo jedan kvalitetno izveden projekat beogradskog Studija Fluid, a radi se o ugostiteljskom objektu brenda Burger House Bros (BH Bros) na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu. Zadatak koji je postavljen ispred beogradskog Studija Fluid je bio projektovanje enterijera kao nastavka već postojeće franšize, ali sa novim elementima koji će moći da se koriste u budućnosti pri projektovanju restorana na različitim lokacijama. Takođe, naglašeno je da restoran ne bi trebalo da bude klasičan fast food restoran, ali ni fine dining restoran. Evo kako je to pošlo za rukom ekipi iz Studija Fluid!

Burger House Bros šank

Nameštaj u prizemlju je diskretno postavljen po prostoru

Burger House Bros: Visoko prizemlje presečeno galerijom

Restoran se nalazi u centru grada, u poslovnoj zgradi sa velikom spratnom visinom prizemlja koja je presečena galerijom povučenom ka zadnjoj fasadi objekta. Prethodno je prostor bio izdeljen na zatvorene kancelarijske prostore za potrebe banke koja je bila zakupac.
Oblikovanje je bilo određeno projektnim zadatkom, zatim prostornim kontekstom i, na kraju, senzibilitetom autora.
„U našem projektu smo zadržali kolorit postojećih lokala sa redizajnom nameštaja prema našem senzibilitetu“, kažu iz Studija Fluid.
Za razliku od potreba banke za zatvorenim prostorom, u restoranu su otvoreni prostori mnogo prijatniji za boravak, zbog čega je prvi korak u dizajnu bio objedinjavanje sitnih kancelarija u jedan veliki prostor.
“Pre naše intervencije ceo prostor je bio podeljen na dva nivoa. Da bismo dobili atraktivniji prostor, u delu ka fasadi na bulevaru ukinuli smo delimično ploču, čime je ostvarena dupla spratna visina. Enterijer je tako postao deo izloga, s obzirom da je fasada staklena celom visinom”, navode iz beogradskog studija.

Burger House Bros svetlo

Svetlo dolazi iz dva smera

Burger House Bros: Objedinjeno prirodno osvetljenje

U delu gde je zadržana podela na dva sprata, nalazi se galerija koja se, takođe, sagledava sa bulevara, dok su ispod nje smešteni toaleti za goste kao i deo kuhinjskog servisa i pripreme koja je vidljiva iza šanka kroz veliki skrin.
Veliki stakleni zidovi koji celom visinom prizemlja zatvaraju prostor između stubova na frontalnoj fasadi, kao i fiksni prozori galerije na zadnjoj fasadi su, u prostoru, takođe, objedinili prednje i zadnje prirodno osvetljenje. Ispod galerije, u prostoru sa najmanje dnevnog svetla, su formirani servisni sadržaji, kuhinja i toaleti za goste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burger House Bros. (@burgerhousebros)

Od materijala zastupljeni su betonski zidovi, beli plafoni, keramički podovi kao monolitna opna u koju su umetnuti detalji u kombinaciji tamnosive i drveta.
Veliki komadi stakla na fasadi odgovaraju velikom formatu keramike na podu, kao i ukrupnjenim podelama na betonskim zidovima i drvenim oblogama.
U duploj spratnoj visini je korišćena opšta rasveta koja je postignuta sa reflektorima na šinama, dok su niži prostori osvetljavani intimnije sa definisanim pozicijama i prigušenim svetlom.

Burger House Bros sprat

Klupe su nezaobilazan detalj restorana, jednostavno prislonjene uz zid ili u formi „vagon“ sedenja

Burger House Bros: Galerija kao topliji i ušuškaniji ambijent

U nivou prizemlja nameštaj je diskretno postavljen po prostoru, dozvoljavajući korisniku da oseti kubaturu prostora još sa ulice i laku orijentaciju u prostoru, bilo da se uputi ka sedenju u prizemlju, šanku ili galeriji.
Najdominantniji element enterijera je drvena galerija koja je umetnuta u brisan prostor. Galerija je osmišljena tako da bude topliji i ušuškaniji ambijent, s obzirom na visinu galerije kao i korišćenje materijala.
Materijal koji preovladava na galeriji je drvo u boji hrasta, koje se kao nagoveštaj svoje dominantnosti na galeriji pojavljuje još u prizemlju u vidu monumentalnih drvenih stepenica sa drvenom ogradom koje vode na galeriju.
Pored klasičnog restoranskog sedenja za stolovima, bilo kružnim ili pravougaonim/kvadratnim, nezaobilazan detalj restorana sa burgerima na meniju su klupe, jednostavno prislonjene uz zid ili u formi „vagon“ sedenja.

Burger House Bros odozgo

Klijent je zahtevao da enterijer ne bude u stilu klasičnog fast food restorana, pritom da se ne ode u smeru fine dining restorana

Burger House Bros
PROFIL

Burger House Bros, NS
Lokacija: Novi Sad
Kvadratura: 200 m2
Projektni tim: Studio Fluid (Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić, Tijana Vitomir)

Studio Fluid

Studio Fluid je studio za arhitektonsko projektovanje iz Beograda. Osnovani 2015. godine od strane Nevene Pivić, Vanje Otaševića, Zorane Vasić i Tijane Vitomir, studio je prirodan nastavak dugotrajnog timskog rada u okviru studija Fluid Arhitektura arhitekte Đorđa Geca (1965-2014).
Arhitektura Studia Fluid se zasniva na kreativnoj konsolidaciji inputa koje dobiju od budućih korisnika prostora i senzibiliteta i estetike ove četiri mlade dame. Svaki novi projekat je inovacija, a uz prepoznatljiv stil, podjednaku pažnju posvećuju dizajnu arhitektonskih objekata i minijaturnim detaljima enterijera.

AUTOR: IGOR CONIĆ

FOTO: JOVANA RAKEZIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije