Burgerizza burger sa pomfritom Jelena Bekvalac foto
12.09.2023 Street Food

Burgerizza na Adi Huji u slavu mesa i testa

Burgerizza je mesto gde mladi chef Mladen Aleksendrić i njegov kolega Jovica Bodžić na Adi Huji pronose slavu dva najpopularnija jela mlade generacije burgera i pizze.

Burgerizza do vrhunskog mesa dolazi uz pomoć lokalnih proizvođača

Kada su 2019. godine sebi dali obećanje da će za njih znati svaki burger lover na ovim prostorima, gladan kvalitetnog zalogaja i poznavalac ukusa, kuvari Mladen Aleksendrić i Jovica Bondžić postavili su temelje na kojima se danas slojevito i pažljivo zida Burgerizza, mesto čiji naziv slikovito opisuje srž ponude – burger i pica.
Posetioci prošlogodišnjeg festivala koji pronosi slavu burgera su dobro zapamtili njihov burger koji je među bogatim slojevima mesa napravio mesta ukusnoj pici. Mladen i Jovica se trude da hranu pripremaju apsolutnom veštinom kojom vladaju i na najkvalitetniji mogući način, a baš to je razlog zašto Burgerizza ponosno stoji iza svakog jela koje se nalazi u više nego bogatoj ponudi. Razgovaramo sa chefom kuhinje Mladenom Aleksendrićem koji je nakon završetka srednje Ugostiteljsko-turističke škole u Brusu, radio u rodnom Aleksandrovcu u restoranu nacionalne kuhinje, ali pljeskavicu je zamenio burgerima.
“Moja romansa sa burgerima je počela kada sam se odlučio da promenim posao i da krenem u novu avanturu. Tada sam video oglas za posao u Burgerizzi i odlučio da pokušam, iako nisam bio upoznat sa menijem. Vlasnik Marko Ilić je verovao u mene i, evo, još uvek sam tu, zadovoljan”, započinje priču ovaj simpatični mladić.

Burgerizza burger majstor Jelena Bekvalac foto

Burgerizza: „Pristalica sam dobre stare srpske pljeskavice, ali burger je svakim danom sve popularniji. Pa, retko koji restoran nema u ponudi burger”

* Pre dvadesetak godina bilo je nezamislivo da će burgeri zameniti nacionalni ponos zvani pljeskavica. I dalje je ona broj 1, ali nove generacije, neopterećene prošlošću, su oberučke prihvatili burgere kao neizostavni deo pop kulture.
Upravo tako. Priznaću vam da sam ja i dalje pristalica one dobre stare srpske pljeskavice, bez mnogo izmišljanja, ali ljubitelja burgera je svakim danom sve više. To se najbolje vidi po tome što retko koji restoran nema u ponudi burger.
* Donedavno ste radili isključivo dostavu, ali ste se ohrabrili i pretpostavljam dovoljno osnažili da ste otvorili objekat. Kako su izgledali počeci?
Iskreno malo smo zbunili ljude sa lokalom koji se nalazi na karting stazi na Adi Huji. Budući da smo prvo počeli da služimo hranu u restoranu, pa tek onda smo krenuli sa dostavom, ali pod različitim imenima. Restoran se zvao Caffe Bar Staza 33, a dostavu smo počeli da radimo pod imenom Burgerizza. Ponuda menija je bila identična, samo sa drugačijim nazivima jela. To smo uradili jer smo hteli da napravimo samostalan brend, koji može da se širi bez obzira na trenutni lokal.
* Osnova svakog dobrog burgera je 100% juneće meso. Naravno, kvalitetno. Kako se snalazite što se tiče nabavke i kako ga tretirate u pripremi?
To je zasluga vlasnika Marka Ilića koji je uspostavio saradnju sa malim lokalnim proizvođačima vrhunskog mesa. Što se tiče nas u kuhinji, mi se odnosimo prema mesu sa poštovanjem i ono što je presudno je apsolutna svežina, količina masnoće i krtine u mesu i precizno dozirano začinjavanje. Što se tiče ukusa, mišljenja sam da savršen burger ne postoji, jer nema tog ukusa koji je najbolji za svakoga. Ipak, za savršeni burger mora biti sveže ispečena kajzerica, burger od najkvalitetnije junetine i dodaci koji će izbalansirati finalni proizvod. Tu nema kompromisa.

Burgerizza kula od burgera Jelena Bekvalac

Burgerizza: “Prema mesu se odnosimo sa poštovanjem, a za kvalitet je presudna svežina, odnos masnoće i krtine u mesu i precizno dozirano začinjavanje”

* Pravite svoje sosove, ali koristite i naše sastojke, pogotovo u mom favorit burgeru, ljutom nabudženom, kako ga zovete. Meso pečete na tucanoj paprici, sa kulenom, čilijem, domaćim urnebesom, a ima i feferona…
Ljuti nabudženi burger je osmišljen za posebnu vrstu gurmana (smeh). Zvuči preljuto i opasno, ali su sastojci tako uklopljeni da se ljutine ne nadograđuju, već dopunjuju. I napravili smo malu izmenu. Više nisu feferone već halapenjo papričice. Verujte da je još bolji.

PROČITAJTE JOŠ! Banovo brdo je bogatije za Two Guys Smash burgere

* Vaš hit burger je Game Over sa duplim burgerom, ali mi je pažnju privukao i Greenburger koji je 100% biljnog porekla. Kako ste došli do njega?
Game Over je burger za koji garantujemo da posle njega niko neće ostati gladan jer retko koji može da mu parira količinom. Greenburger je prilagođen osobama koje ne jedu meso, ali smo zamenskim sastojcima uspeli da vegetarijancima dočaramo ukus burgera.
* Vaši gosti mogu da izaberu između dobro, srednje i slabije pečenog burgera? Iz vašeg iskustva koja varijanta se najviše traži?
Imali smo malu muku u početku u komunikaciji sa gostima. Trebalo je objasniti šta je slabije (rare), srednje (medium) i dobro (well done) pečeno meso. No, i to je došlo na svoje. I moram da istaknem da smo ponosni što sve veći broj gostiju traži srednje i slabije pečen burger, baš kako i treba da bude. Em, što se burger tako priprema, a pored toga to je znak poverenja gostiju u kvalitet i svežinu mesa.

Burgerizza: „Testo za pizze pravimo drugačije od ostalih“

* Da spomenemo i pizze. Koliko vidim niste podlegli napolitanskom trendu i držite se recepture koja je i dalje popularnija u Srbiji. Ovo je sigurno dobar potez, jer neretko već do podneva prestajete sa dostavom.
Testo pravimo drugačije od ostalih, sa našim pečatom ukusa. Po ocenama gostiju napravili smo odličnu stvar, a budući da količine pravimo dan za dan, često se desi da nam ponestane pizza za dostavu, jer određenu količinu moramo da sačuvamo za restoran.
* Za razliku od većine burger barova, vi ste prilično izdvojeni od centra grada. U vremenu opšte žurbe, hrabro ste otišli do Ade Huje.
To je bio rizik vlasnika, ali se pokazalo da je bio u pravu. Nama koji radimo savršeno odgovara što smo u mirnom kraju, usred zelenila. Sigurno je bolje nego na betonu i u gužvi.
* Zanima me, kakva je saradnja između vas i ostalih burger majstora? Ima li saradnje i međusobnog uvažavanja? I nadam se da je vaš svet lišen sujete.
Za sada nisam primerio da postoji saradnja sa drugim kolegama. Jedini kontakt koji imamo su festivali, ali tada su gužve redovne, te nemamo baš mnogo vremena za upoznavanje. Poštovanje svakako postoji i nema potrebe za sujetom. Sa moje strane svakako nema sujete, jer poštujem svakoga ko se na pravi način bavi ovom profesijom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: JELENA BEKVALAC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije