plantaže vino i jelo
25.07.2021 Drink

Dah crnogorskog primorja uz Plantažina bela vina

Čovek je čudna zverka, otporna na mnoge dobre i loše stvari. A kada je situacija takva, onda je potpuno logično da se razmišlja i o letovanjima. Letovanje ove godine je na potezu: od potpuno opušteno do nikako, ipak nalazi bliže onom relaksiranijem temenu.

Plantaže 13. Jul su impresivna mašina za mlevenje melanholije

Izbor ovogodišnjih destinacija će neumitno na neki način proći kroz filter protivpandemijskih uslova koji za određene zemlje važe. Čini se da sve prijatniji i domaćinskiji vetrovi duvaju iz južne komšijske i zašto ne reći, bratske zemlje. Da, mnogi će u Crnu Goru, zemlju predaka velikog broja građana Srbije. A kada je već tako i kada prolazite koridorom mnogih detinjstava na putu ka crnogorskom Jadranu, postoji jedna stanica koja zaslužuje i više od znatiželjne posete. Daleko više… Naravno, u pitanju su Plantaže 13. Jul, impresivna mašina za mlevenje melanholije, apatije i lošeg raspoloženja, generalno.
Leto je godišnje doba u kome se mahom testiraju izdržljivosti etiketa na belim, osvežavajućim vinima unutar ledenih kibli. Za slučaj da niste u mogućnosti da letujete po bližem i daljem komšiluku, dah crnogorskog primorja možete uvek i na svakoj lokaciji osetiti i doživeti uz ista ta vina bukvalno bilo gde. U pitanju su vina sa snažnim domaćinsko teroarskim pečatom. Dominatan letnji, aristokratski beli deo palete je tu za svako poštovanje. Mada, ruku na srce, ima tu i dosta aduta roze boje.
I šta nam to nude Plantaže, za lekše savladavanje predstojećih vrućina? Vaše je samo da nađete odgovarajući prostor, pribavite sebi nekoliko boca koje prave ljudi koji znaju šta su tropska i ostali oblici vrelina, okružite se dragim ljudima i uživate.

Voćna i lepršava Malvazija

Iz Crne Gore nam, sada već stara poznanica, dolazi voćna, lepršava ali utemeljena Malvazija. Za Malvaziju iz Plantaža se sa ozbiljnim garancijama može reći da je vino atmosfere. Redukuje nostalgiju. Setnu prošlost transformiše u optimističnu budućnost. Vino za tekuća, ali i neka nova pokoljenja.

Plantaže regina

Regina – stoprocentni kaberne sovinjon u modernoj odeždi

Toplo se preporučuje i rashlađena Regina! Stoprocentni kaberne sovinjon u modernoj, bledo roze odeždi. Prvi, više nego uspeli pokušaj da se poseduje i jedno premijum roze vino, posvećen je, uz zasluženo poštovanje, crnogorskoj Princezi, a italijanskoj Kraljici – Jeleni Savojskoj. Zlatna ruža na etiketi je direktna asocijacija na priznanje koje je ova velika gospođa dobila od pape za humanitarno podvižništvo. Da je živa (umrla 1952. u Monpeljeu, gde je i sahranjena), verujemo da se ne bi postidela vina sa svojim imenom. Naprotiv, verovatno bi ga sa ponosom poklanjala duž Italije i Francuske, pošto je u pitanju vino iz njene postojbine. Dakle, Regina je još jedno vino koje je uz prateći narativ, mnogo više od vina.

plantaže pro anima belo vino

Pro Anima – vrlo pametno vino

Pro Anima je šarmantni beli vrhunski duet, takođe jedna od novina u poslednjih nekoliko godina. Pino Blan iz dueta spušten neznatno ispod preporučene temperature odličan je spoj sa velikim brojem tradicionalnih jela, koja se, opet tradicionalo, spremaju leti. Kupaža sovinjon blana i šardonea, kao komercijalniji deo dueta Pro Anima, već je dobila svoje poklonike širom regije. Pametno vino…
Ono što se posebno izdvaja iz ponude su svakako tri Vala! Penušavci rađeni klasičnom metodom (druga fermentacija u boci), inače skup hobi i stvar prestiža za vinarije koje pretenduju da postanu brendovi, vrlo su popularni preko leta. Pošteno rečeno, popularni su tokom cele godine kod onih, kako se to narodski kaže, koji znaju da žive. Prednost valova je u vrhunskom kvalitetu (pobeđivalo se malo po svetu – prim. aut.) i neverovatno pristupačnim cenama.
Ljubitelji i poznavaoci vina, a posebno penušavih, imaju poseban odnos prema roze penušavim vinima, neretko potcenjenim, pogotovo kod stažom mladih vinarija. Roze Val je dobitna kombinacija dva prekaljena saborca iz brojnih bombastičnih kupaža širom vinske zemaljske kugle: kaberne sovinjona i grenaša. Leto može biti obično, ali i posebno, ako ga živite uz Roze Val, mnogostruko jeftiniji od francuske braće, a uz rame sa pomenutim. Generalno, kada se uopšte dohvatite bilo kog oblika paradoksa vezanih za Plantaže, uniformno su svi na radost iskrenih ljubitelja vina. Moguće je i da vašem metabolizmu tokom leta, više od svega pobrojanog legne neki vranac iz iste kuće. Sve je moguće. Plantaže su to…
Da zaključimo, ako se upućujete na crnogorsko primorje, obavezan pit stop su Plantaže. Opet, ako ove godine iz nekog valjanog razloga niste u mogućnosti da odmorite dušu i telo na obali Jadrana, dovoljno je da uzmete nešto iz raskošne palete Plantaža i sami sebi stvorite more, ma gde bili.

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: PLANTAŽE 13. JUL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije