26.07.2021 Drink

Vodič kroz vinjak kulturu

Vinjak je prirodno alkoholno piće, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju je grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i odležavanjem u hrastovoj buradi određeni vremenski period. Dužina starenja i hrastovoj buradi zavisi od samog destilata i njegovog kvaliteta. Po načinu proizvodnje i po sirovinama koje se koriste, vinjak pripada porodici cognac-a.

Poreklo hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka

Starenje destilata se odvija u hrastovoj buradi zapremine 500 litara, proizvedenim isključivo od hrasta koji je poreklom iz Istočne Srbije. Hrastova burad proizvode se isključivo u pinterskoj radionici Rubina, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje vinjaka u Kruševcu. Navedeno poreklo hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka kao proizvoda, pa se može reći da zato i poseduje prepoznatljiv i karakterističan ukus i miris.
Od 1974. godine kada je podignut novi podrum za starenje vinskih destilata, sa oko 12.000 buradi pojedinačne zapremine od 500 litara, ona se nalazi u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koje su tada postavljene, primenjuju se i danas. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad, na starenje i sazrevanje, koje traje najmanje dve godine.

vinjak flaša

 

Za poslednjih 60 godina Vinjak je prodat u količini od preko 300 000 000 litara

Za poslednjih 60 godina, naše nacionalno piće, Vinjak, prodato je u količini od preko 300 000 000 litara. Na godišnjem nivou, proda se preko 3 000 000 litara Vinjaka. Prodaja iz godine u godinu sve više raste i zato slobodno možemo reći da je Vinjak omiljeno nacionalno piće.
U zavisnosti od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi, postoje 3 kategorije Vinjaka:

  • VS Rubinov Vinjak – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 2 godine u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
  • VSOP Vinjak 5 – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 5 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
  • XO Vinjak – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 10 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.

Vinjak VS

Vremenski period odležavanja vinskog destilata vinjaka VS je minimum dve godine. U tom vremenskom periodu dešavaju se hemijske transformacije koje ovom proizvodu daju specifičan karakter, miris dobija začinske tonove i blago izražen karakter vanile stvorene tokom starenja destilata u hrastovoj buradi.
Vinjak VS se pije na sobnoj temperaturi, kao aperitivno i dižestivno piće.

Vinjak 5 VSOP

Vinjak 5 čine odabrani vinski destilati od sorti grožđa: smederevka, župljanka, prokupac i rkaciteli. Vremenski period odležavanja destilata namenjenih vinjaku 5 VSOP je minimum 5 godina. Sazrevanje destilata odvija se u hrastovoj buradi posebno pripremljenoj za te potrebe.
Vinjak 5 VSOP odlikuje se veoma kompleksnim mirisom u kome možemo prepoznati fine note vanile, stvorene tokom starenja u hrastovoj buradi. Ukusi se harmonično i veoma skladno uklapaju u snažan karakter koji svedoči o vremenu provedenom u hrastovom buretu.
Preporučeno je da se služi na sobnoj temperaturi kao aperitivno ili dižestivno piće, uz dotatak koštunjavog voća. Dobar je pratilac bitera – iz tog razloga preporučujemo ga u kombinaciji sa Gorkom tajnom, voćnim sokovima i sladoledom od vanile.

 

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: RUBIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije