Vinjak
21.06.2021 Drink

Još jedno zlatno priznanje za Vinjak XO

Najreprezentativniji proizvod iz porodice vinjaka, Vinjak XO, odneo je još jednu pobedu na manifestaciji „Srpske rakije“. Ovo priznanje je još jedno u nizu priznanja i predstavlja potvrdu kvaliteta ovog jedinstvenog pića koje čini deo istorije Rubina jer su u njegovom kreiranju učestvovale generacije tehnologa koje su pratile višegodišnji proces njegovog odležavanje i sazrevanja.

Vinjak XO od pažljivo ukomponovanih vinskih destilata i vinjaka vrhunskog kvaliteta

Svaki detalj proizvodnje ovog pića ispraćen je sa posebnom pažnjom, od hrastovog bureta pripremljenog po posebnom postupku za potrebe vinjaka XO, do pažljivo ukomponovanih odabranih vinskih destilata i vinjaka vrhunskog kvaliteta čija se starost kreće od minimum 10 do 25 godina. Vinjak XO odlikuje se veoma intenzivnim mirisom, u kojem se prepliće mnoštvo aroma integrisanih u samo jednom gutljaju. Ukus odiše čvrstim karakterom i sofisticiranim i nežnim tonovima tipa konjaka, i ostavlja impresiju mekoće, harmonije i postojanosti. Ovo piće, konzumira se isključivo kao dižestivno piće na sobnoj temperaturi, (minimalna 20 stepeni) kako bi aromatski potencijal ovog proizvoda došao do izražaja. Kao dodatak za potpuni ugođaj, služi se uz prepržena zrna kafe, bademe ili indijski orah.

Vinjak u kutiji

 

Vodič kroz vinjak kulturu

Vinjak je prirodno alkoholno piće, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju je grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i odležavanjem u hrastovoj buradi određeni vremenski period. Dužina starenja i hrastovoj buradi zavisi od samog destilata i njegovog kvaliteta. Po načinu proizvodnje i po sirovinama koje se koriste, vinjak pripada porodici cognac-a.
Starenje destilata se odvija u hrastovoj buradi zapremine 500 litara, proizvedenim isključivo od hrasta koji je poreklom iz Istočne Srbije. Hrastova burad proizvodi se isključivo u pinterskoj radionici Rubina, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje vinjaka u Kruševcu. Ova specifičnost o poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka kao vrste proizvoda, pa se može reći da zato i poseduje specifičan, prepoznatljiv i karakteristican ukus i miris.
Od 1974. godine kada je podignut novi podrum za starenje vinskih destilata, sa oko 12.000 buradi pojedinačne zapremine od 500 litara, burad se nalazi u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koji su tada postavljene, primenjuju se i sada. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad na starenje i sazrevanje koje traje najmanje dve godine.
Za poslednjih 60 godina, naše nacionalno piće, Vinjak, prodato je u količini od preko 300.000.000 litara. Na godišnjem nivou, proda se preko 3.000.000 litara Vinjaka. Prodaja iz godine u godinu sve više raste, i zato slobodno možemo reći da je Vinjak omiljeno nacionalno piće.

vinjak flaša

U zavisnosti od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi, postoje 3 kategorije Vinjaka:
• VS Rubinov Vinjak – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 2 godine u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
• VSOP Vinjak 5 – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 5 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
• XO Vinjak – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 10 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.

Vinjak VS
Vremenski period odležavanja vinskog destilata vinjaka VS je minimum dve godine. U tom vremenskom periodu dešavaju se hemijske transformacije koje ovom proizvodu daju specifičan karakter, miris dobija začinske tonove i blago izražen karakter vanile stvorene tokom starenja destilata u hrastovoj buradi. Vinjak VS se pije na sobnoj temperaturi kao aperitivno i dižestivno piće.

Vinjak 5 VSOP
Vinjak 5
čine odabrani vinski destilati od sorti grožđa: smederevka, župljanka, prokupac i rkaciteli. Vremenski period odležavanja destilata namenjenih Vinjaku 5 VSOP je minimum 5 godina. Sazrevanje destilata odvija se u hrastovoj buradi posebno pripremljenoj za te potrebe.
Vinjak 5 VSOP odlikuje se veoma kompleksnim mirisom u kome možemo prepoznati fine vanilinske note stvorene tokom starenja u hrastovoj buradi. Ukusi se harmonično i veoma skladno uklapaju u snažan karakter koji svedoči o vremenu provedenom u hrastovom buretu.
Preporučeno je da se služi na sobnoj temperaturi kao aperitivno ili dižestivno piće, uz dodatak koštunjavog voća. Dobar je pratilac bitera – iz tog razloga preporučujemo ga u kombinaciji sa Gorkom tajnom, voćnim sokovima i sladoledom od vanile.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: RUBIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije