Sajam hrane
21.06.2021 Food

Good Food & Wine festival u slavu života

 „Good Food & Wine Festival“ na Sava Promenadi. Više od 80 izlagača iz Srbije i regiona na Sajmu tradicionalne hrane i vina!

Dani Vojvodine u Beogradu

Treći po redu Sajam tradicionalne hrane i vina, centralni događaj u okviru sedmodnevnog „Good Food & Wine Festivala“, okupio je više od 80 izlagača iz Srbije i regiona na beogradskom keju Sava Promenada. Sajam je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je istakao da posle 15 meseci rigoroznih epidemijskih mera Beograd živi ponovo.
„Dokaz je i ovaj Sajam ali i činjenica da danas imamo svega 18 osoba zaraženih virusom korona u našem gradu. Poruka za ovo leto je  – Beograd ponovo živi.“

Dodela plaketa Vesić

Drugu po redu manifestaciju „Dani Vojvodine u Beogradu“ otvorio je Nenad Ivanišević, sekretar za privredu i turizam u Vladi Vojvodine. „Nije slučajno da se Dani Vojvodine održavaju u okviru ovog Festivala, jer Beograd svi doživljavamo kao svoj grad. A ovaj prelepi ambijent Beograda na vodi pokazuje da Srbija ide napred i zato smo danas ovde u ovolikom broju.“
Direktorka Turističke organizacije Vojvodine imala je tri poruke:
“Dođite u Vojvodinu i potrošite platu u Banatu, uverite se da od Srema bolje nema i tu je Bačka i tačka.“

Nataša tok rakije

Da ponovo nazdravimo životu

Na manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom „Da ponovo nazdravimo životu“ afirmišu se privredni i turistički potencijali naše zemlje i regiona. Dodeljena su priznanja najboljim proizvođačima, po izboru medijskog žirija, kao i plakete partnerima festivala. Dobitnici su većinom mali proizvođači iz svih krajeva Srbije i regiona, šampioni vinarstva i tradicionalne gastronomije, destilerije, zanatlije, poljoprivredna gazdinstva…
Posetioci su uživali u degustaciji vina, domaćih rakija, organskim sokovima, pršuti, sirevima i drugim delikatesima. Ljubitelji vina i dobrog zalogaja na Sajmu su imali priliku da kupe proizvode po sniženim cenama, ali i da se zabave uz različite sadržaje tokom celog sajamskog dana.
Na glavnoj bini, na prezentacijama  i radionicama, zainteresovani su mogli da prate folklorni nastup KUD „Koreni“, nastup naše poznate operske pevačice Marije Nešić i  tamburaški orkestar “Kovinski bećari” . Organizovane su i radionice, prezentacije, nagradna igra na kojoj je podeljen veliki broj vrednih poklona koje su darovali izlagači. Posetioci su takođe mogli da nauče zanimljivosti o srpskoj gastronomiji i o sve popularnijoj vinskoj industriji na ovim prostorima.

boje i vino vesić

Izložba „Hleb naš nasušni“

U skladu sa simbolikom koju hleb ima u srpskoj tradiciji, na  izložbi hleba „Hleb naš nasušni“ Pekara As Braća Stanković predstavila je umeće pravljenja proizvoda od testa, inspirisanih narodnom tradicijom. Druga izložba slika “Boje i vino”poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova privukla je ljubitelje umetnosti i vina.
Na sajmu su posebnu pažnju privukli izlagači iz severne srpske pokrajine u „Vojvodina korneru“ gde su održani tradicionalni „Dani Vojvodine“. Ništa manje interesovanje naših sugrađana i turista nisu privukli proizvođači sa naše najposećenije planine, koji su u „Zlatibor korneru“ predstavili svoje čuvene pršute, sireve i druge proizvode.
U nastavku „Good Food & Wine Festivala“ očekuje nas „Sunday brunch“ u restoranima Red quin i Mali pijac.
 „Good Food & Wine Festival“ održan je uz podršku Grada Beograda i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i: Zlatni sponzor: Plazma Stiks i Plazma Slana; Zlatni partneri:  Belgrade Waterfront, Vitinka, Vitaminka i Voda Vrnjci. Prijatelji festivala: Zlatiborac, Fino, KUD Koreni, Studio B, Radio Fokus, portali Balkan travel, Putovanja i turizam i portal Indeks.

sajam hrane štandovi

O Good Food & Wine Festivalu

Tokom festivalske nedelje manifestacija je okupila više stotina učesnika, proizvođača hrane i vina, ugostitelja, turističkih radnika i veliki broj posetilaca, ljubitelja tradicionalnih proizvoda iz Srbije i regiona.
U centru Beograda u sredu, 16. juna, održan je Vinski karneval, kao poziv našim sugrađanima i turistima da se u subotu 19. juna, spuste na reku, do Sava Promenade, i uživaju na Sajmu vina i hrane.
Najboljima u proizvodnji hrane i vina, prema mišljenju žirija, sastavljenog od urednika i turističkih novinara srpskih medija, dodeljene su plakete Good Food & Wine Festivala, a plakete najboljima uručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. U prilogu vam dostavljamo spisak dobitnika. Good Food & Wine Festival organizuje Udruženje Centar Spektar uz podršku MInistarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Beograda.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GOOD FOOD & WINE FESTIVAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije