Dani Istre - MOMI Crazy Fish
12.04.2024 Gastro News

Posetite manifestaciju Dani Istre u restoranu MOMI Crazy Fish do 21. aprila

Na otvaranju manifestacije Dani Istre, 11. aprila u MOMY Crazy Fish restoranu, zvanice su imale priliku da uživaju u degustaciji proizvoda dostupnih na posebno kreiranom meniju za ovu priliku. Restoran sa elegantnim i raskošnim enterijerom pozicioniran je u prizemlju TC Galerija, u sklopu ekskluzivnog i atraktivnog Belgrade Waterfronta. Inspirisan najboljom mediteranskom kuhinjom MOMI Crazy Fish restoran nudi pravi užitak za sve hedoniste.

Svojim prisustvom manifestaciju Dani Istre uveličali su gosti iz Istre, vinarija Pilato i Gianpaulo Sardot, šef kuhinje restorana Peterokutna Kula u Poreču, koji je kroz korišćenje lokalnih namirnica i vina gostima dočarao nepresušno i inspirativno bogatstvo Istre.

Vinarija Pilato u portfoliu ima 13 etiketa

Prijatno aprilsko popodne započeli smo istarskom malvazijom. Porodična vinarija Pilato već četiri generacije proizvodi vina na zapadoj obali Istre, u blizini Poreča. Vinarija Pilato se može pohvaliti portfoliom koji sadrži 13 etiketa.

Dani Istre - Vinarija Pilato vina

Autohtone sorte, malvazija i teran, kao i šardone, pino blan, sovinjon blan, beli muskat, kaberne sovinjon i merlo uzgajaju se na 20 ha teroara pune mineralnosti i prijatne slanoće. Proizvodimo oko 70.000 boca godišnje. Planiramo doći do 100.000 i ne želimo to povećavati. Ostajemo mala porodična vinarija – rekao je Sanjin Pilato za portal i magazin Cafe Bar & Restoran.

Dani Istre - repovi od jadrsnskih skampa, umotani u tanko secen lardo i krem od karfiola, prah od maslinovog ulja

Chef Gianpaulo Sardot odlučio se da, uz hladnu malvaziju, ručak otvori repovima od jadranskih škampa, umotanim u tanko sečen lardo i kremu od karfiola, uz prah od maslinovog ulja.
Usledio je karpaćo od hobotnice, dok su motovunski tartufi bili glavna zvezda u narednim sledovima.

Dani Istre - fuzi sa svezim tartufima

Najpre u izvrsnim Jakobovim kapicama sa kremom od tartufa, svežim slajsovima tartufa i posluženih sa domaćim istarskim fužima.

Dani Istre – vreme kada istarski dukati sijaju punim sjajem

Punog tela i vrlo aromatična, Malvazija sur lie 2018 se odlično sljubila s kremastim rižotom, divljim šparglama i Grana Istriane kremom; a ne smemo zaboraviti i rep grdobine pripremljen u istarskom šafranu i malvaziji Pilato.

Dani Istre - kremasti rizoto, divlja spargla, Grana Istriane krem

Ovo vino se našlo na stranicama Decanter magazina, i to po treći put. Decanter sigurno zna zašto, a vi imate priliku da otkrijete odgovor na ovo pitanje ako posetite manifestaciju Dani Istre u MOMY Crazy Fish restoranu koja traje do 21. aprila.

Poslednji sled – 12 sati kuvani juneći obrazi u sosu od merloa, pratio je Grande Cuvée 2018, kupaža kabernea, merloa i lokalnog terana, vino koje se pravi samo kada godina nagradi vinograd. Egzaltacija zadovoljstva bila je kombinacija meda i tartufa, poslužena uz zanatski sladoled na kramblu od badema. Spektakularan spoj sa belim muskatom, desertnim vinom sa 15% zaostalog šećera i iznenađujuće svežine.

Istarski dukati zasijali su pred nama u punom sjaju. Zato nemojte propustiti da u prijatnom ambijentu MOMI Crazy Fish restorana uživate u gastronomskom zadovoljstvu koje vam nude chef Gianpaulo Sardot i vinarija Pilato. Vinarija Pilato i nakon Dana Istre ostaje sa nama jer se njihova vina mogu kupiti i svim Vino i tako to vinotekama.

AUTOR: MIODRAG ALEKSIĆ

FOTO: ARHIVA, TEAM4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.