Lole Wine Shop & Bar je obavezna stanica za posetioce gastro poteza na Zemunskoj pijaci
Duž dobro poznatog gastro poteza na Zemunskoj pijaci smestio se relativno nov lokal zanimljivog koncepta, Lole Wine Shop & Bar. Pristupačno, po...
pročitaj jošChef Alain Ducasse nije samo sinonim za haute cuisine, njegovo kuvanje obuhvata različite formate, ne zanemarujući francusku instituciju bistroa. Njegove knjige su posveta klasičnoj francuskoj kuhinji i trima bistroima koje vodi (Allard, Aux Lyonnais i Benoît).
Više decenija Dikas poslužuje svoje specijalitete pariškoj publici, a među njima i Sen Žak (Saint-Jacques ili Noix de Saint-Jacques) školjke obogaćene klasičnim Grenobloise sosom od kapara, limuna i maslaca.
Ova svetska kulinarska institucija sa poštovaocima svog dela podelio je i, možda najveću, tajnu svog uspeha: Najvažnija stvar u našem poslu je usrećiti gosta. Zadovoljni gosti stvaraju famu oko restorana i omogućavaju im da opstaju, tako da su oni vredni svakog uloženog truda koje će iznedriti izvanredne kreacije.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
ZA GRENOBLOISE SOS
Napravite sami – Cezar salata po originalnom receptu
Za školjke
Dan unapred očistite meso školjke od membrane, pazeći da ne oštetite unutrašnjost, a da meso ostane dobro priljubljeno uz ljušturu školjke i da sačuvate „iznutricu“ školjke, tačnije crevce koje okružuje mesnati deo. Crevca potopite na 12 sati u vodu sobne temperature ili dok ne postanu potpuno providna. Školjku sa mesnatim delom dobro properite da ne ostane ni zrnce peska, procedite i stavite ih u frižider na 12 sati. Na dan posluživanja, na maslinovom ulju propržite crevca, dodajte maslac, ljutiku, beli luk iseckan na listiće i bouquet garni. Kad crevca porumene, deglazirajte vinom i redukujte tečnost za trećinu. Dodajte pileći fond i redukujte na pola. Sadržaj procedite u posudu i stavite na stranu.
On je alhemičar u kuhinji – chef Nenad Atanacković
Za Grenobloise sos
Ogulite koricu limuna, pa je narežite na žilijen. Odstranite beli deo sa limuna te pulpu narežite na kockice. Koricu dva puta blanširajte u kipućoj vodi, a zatim je prokuvajte 10 minuta na laganoj vatri u limunovom soku i pulpi. Naseckajte peršunovo lišće, ocedite kapare i dodajte ih u sos. Za završnu obradu zagrejte rernu na 180°C. Sen Žak školjke začinite sa malo maslinovog ulja, soli i bibera, dodajte pripremljena crevca, pa pecite u rerni 10 minuta. Napravite beurre noisette, pa umešajte u Grenobloise, pa svaku školjku prelijte sa ovim sosom, rasporedite prepečene krutone i poslužite.
Cafe Bar & Restoran bira najbolje restorane tradicionalne kuhinje u Srbiji
Chef Marko Đerić je nakon završenih studija na Almi, međunarodnoj školi italijanske kuhinje u Kolornu, započeo svoj profesionalni put u Ženevi gde ...
pročitaj jošChef Dušan Todić se u septembru prošle godine vratio u Kaliforniju, nakon što je, više nego uspešno, vodio kuhinju restorana The Square. Prilikom d...
pročitaj jošJelisaveta Stanojević, trećeplasirana na takmičenju za najboljeg sommeliera Srbije, otkriva kako se profesorica jezika i književnosti, našla i snaš...
pročitaj još