den barber i Alan Dukas
02.10.2021 Chef

Alan Dikas otvorio 95% veganski restoran sa pristupačnim cenama

Alan Dikas (na fotografiji desno sa šefom Denom Barberom) je u Parizu otvorio novi restoran „Sapid“, za koji kaže da će biti “95 posto veganski”. dok će preostalih 5 procenata činiti riblji umaci.

Odmak od fine dining klasike

Meni neće biti jedini odmak od francuske fine dining klasike. Sala je daleko skromnije uređena, nego što smo navikli na restorane koje je vodio ovaj veliki francuski i svetski šef.  Dikas je objasnio da se na ovaj korak odlučio jer ga sve više brinu klimatske promene, ali i zato što je mišljenja da restoranska scena mora pratiti želje i nove navike gostiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LIVEKINDLY (@livekindly)

Po Dikasovom mišljenju, ljude sve manje zanimaju stereotipna fine dining iskustva fokusirana na meso i očekuju kreativno i osvešćeno eksperimentisanje sa povrćem i biljnim namirnicama.
„Najveća promena je pažnja koju danas poklanjamo kvalitetnijoj i zdravijoj ishrani. Prilikom pravljenja menija ću se voditi pažljivim izborom namirnica jer su nam prirodni resursci sve oskudniji“, rekao je Dikas.

Najskuplje jelo – 14 evra

Dikas od devedesetih godina prošlog veka na svojim menijima redovno ima i veganska jela, a na „Sapidovom“ meniju će biti jela poput salate od lubenice i paradajza, sa pralinama od lešnika kao i bolonjeze od sočiva sa šargarepom na pari.
Veganska će biti i peciva i deserti poput poširanih žutih breskvi sa tofuom od konoplje. Ono što je obradovalo sve poklonike Dikasovog kuvanja je da će cene u ovom restoranu biti daleko pristupačnije nego u ostalim Dikasovim restoranima. Tako će najskuplje jelo koštati 14 evra.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije