Tradicionala 2025: Najbolji restorani sa autentičnim jelima Srbije
Ne smemo dozvoliti da u zaborav padnu tradicionalna jela u kojima su uživali naši stari, mnogo pre otvaranja prve kafane u Srbiji. Da bi potpomogli...
pročitaj jošPred vama je novi, julski, broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, gastronomije, profesionalnog kulinarstva i barske scene.
„Nema niko ništa pravo osim mene, mušterija ima pravo samo da plati. Pošto oni o ovom poslu ne znaju ništa, bolje je da ćute. On mora mene da sluša jer je meni želja da on pojede kako treba. On hoće moju pljeskavicu, a na kraju traži svoju, traži senf, kečap, na šta mu ja kažem: ‘Ajde beži bre”, ovako je pričao Mile Ćulibrk koji je preminuo u aprilu mesecu. Njegova Prava pljeskavica će ostati upamćena koliko po kvalitetu, toliko i po njegovom tvrdoglavom odbijanju da pljeskavicu i somun obogaćuje dodatnim prilozima. Može vam se svideti njegova Prava pljeskavica ili ne, ali mene je oduševljavao njegov stav. Stav da onaj ko priprema hranu zna kako to jelo treba da se pripremi. Da zna i da odbrani zašto priprema roštilj onako kako se priprema i kako se služi. Lažna jela, dodavanje sastojaka koji ne pripadaju, nepoštovanje receptura su pojava koja ne sme da uzme maha. To je aždaja kojoj treba poseći sve 3 glave, ili koliko ih već ima. I zato hvala Čika Miletu na tvrdoglavosti i na svemu što je učinio za našu uličnu hranu.
Ponukani njegovim radom, u ovom broju smo potražili odgovor na pitanje: Može li srpska pljeskavica sa ulice da uđe u Michelinov vodič? Chef Oskar Kovač je dao vrlo konkretan i, štaviše, odličan predlog – da Michelin otvori posebnu kategoriju i da im odvojeno od restorana dodeljuje zvezdice.
U razgovoru sa Markom Simićem, Brend Menadžerom u kompaniji Carlsberg Srbija Grupa, saznali smo brojne zanimljive pojedinosti vezane za ovaj popularni brend.
O vrtoglavom uspehu pizzerie Pietra i novom objektu Pietra Terazza na Kalemegdanu pričali smo sa osnivačem projekta Milošem Stojkovićem.
Do juna ove godine u APR-u su registrovana 93 ruska preduzetnika koji drže ugostiteljske objekte. Mi smo obišli nekolicinu i donosimo vam naše utiske. Otkrivamo vam i zašto je Disfrutar najbolji restoran na svetu, bili smo na večeri koju je ekipa iz Thyme koncepta priredila u hotelu Radisson, radovali smo se uspehu Džervinog Grašca na degustaciji u Balatonu, kao i zlatnim medaljama sa ovogodišnjeg Decantera.
Chef Miloš Mirjanić iz Dubaija nam je predstavio novi meni, a svoju filozofiju kuvanja nam je otkrio chef Marko Lukić iz DivčiBara.
Chef Dimitrije Acevski je ispisao stranice posvećene morskoj ribi, a chef Marijana Pedović Moors nam se javila sa Novog Zelanda i ispričala nam o svojoj borbi za očuvanje srpske tradicionalne trpeze. Chef Mate Janković piše o formiranju ugostiteljskog proizvoda, a naš kolumnista Hadži Jovan Mrđenović je posetio Salaš kod Stare dunje. Na kraju, naša akcija za najbolji tradicionalni restoran u Srbiji se nastavlja i u ovom broju vas upoznajemo sa još 24 restorana i zakazujemo vam viđanje za septembar. A do tada želimo vam uspešnu i berićetnu letnju sezonu.
Kao i uvek, na našem portalu, možete preuzeti ceo broj u PDF formatu
Pistaći su danas planetarno popularni, što zbog svog ukusa, a još više zbog svestranosti. Ovo je bilo dovoljno da Mattia Michelangeli, mladi chef s...
pročitaj jošTeško je biti originalan kada je u pitanju ponuda hrane u Beogradu. Ipak, Uroš Vukojević, chef kuhinje restorana Brera je u tome uspeo... Pinaco...
pročitaj jošRestoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj još