Napa Valley predjelo
22.11.2023 Chef

Napa Valley u čaši: Večera uparivanja jela i vina chefa Nenada Živkovića

Napa Valley in the glass je glasio naziv specijalne večere u hotelu Radisson. Uparivanje autorskih jela sa kalifornijskim vinima iz doline Napa bio je izazov za Nenada Živkovića, Executive chefa kuhinje hotela Radisson. Mladi chef je studiozno pristupio zadatku i priredio intrigantnu večeru.

Uparivanje jela je urađeno uz konsultaciju sa kalifornijskim somelijerima

„Kada sam dobio spisak vina koja će biti služena tokom večeri, odlučio sam da dublje istražim karakteristike svakog vina kako bih pronašao savršene namirnice za uparivanje. Kombinacije nisu bile jednostavne za odabrati, ali uz konsultaciju sa sommelierima iz Napa Valley, uspeli smo da dođemo do ovih specifičnih parova namirnica i vina“, kaže chef Živković, a verujte nam na reč, rezultat njegovog istraživanja i uparivanja je bio i više nego uspešan i ukusan. Ovog puta odabrali smo tri jela, a chef Živković nam je pojasnio čime se vodio kada ih je osmišljavao.

Napa Valley Makaruni

Napa Valley večera by chef Nenad Živković

Macarons sa paradajzom, avokadom i bosiljkom
Vino: Spottswoode Sauvignon Blanc

“Ova kombinacija je bila hrabar eksperiment, jer nisam bio siguran u rezultat. Međutim, ispostavilo se da je spoj slankastih macaronsa sa Sauvignon Blancom bio iznenađujuće interesantan. Njegova kiselost i voćne arome istakle su slankasti karakter macaronsa, dok je dodatak avokada ovim kolačima doneo kremasti element. Mirisne note bosiljka dodatno su obogatile celokupno iskustvo. Ova neobična harmonija ukusa pružila je zadovoljavajući spoj slankastih i voćnih nota, stvarajući jedinstveno gastronomsko iskustvo. Eksperimentisanje sa ovim spojem ukusa inspirisalo me je da budem još hrabriji u kombinacijama hrane i vina u budućnosti”.

Napa Valley Chardonnay karakterišu voćne note i blaga kiselost

Napa Valley Smuđ

Napa Valley večera by chef Nenad Živković

Smuđ sa kremom od tikvica i bademima
Vino: Arcadia Chardonnay

“S Chardonnay vinom sam se potrudio da pronađem savršen kompromis između delikatnog belog mesa smuđa, kreme od tikvica obogaćene maslinovim uljem i hrskavih badema. Voćne note i blaga kiselost ovog vina istakle su bogatstvo i kompleksnost kreme od tikvica, dok su bademi dodali hrskavu teksturu i dubinu ukusa. Posebno sam se potrudio oko kreme od tikvica koja je obogaćena maslinovim uljem, stvarajući bogat i svilenkast karakter, koji se divno stopio sa Chardonnay vinom. Spaljeni listići tikvice, doneli su obroku ne samo vizuelnu privlačnost, već i suptilan dimljeni šmek koji je divno upotpunio ovu gastronomsku simfoniju”.

Bogata istorija Cabernet Sauvignona

Napa Valley Tournedoss Rossini

Napa Valley večera by chef Nenad Živković

Tournedos Rossini sa spanaćem i roštijem
Vino: The Black Aces Cabernet Sauvignon

“Bogata istorija Cabernet Sauvignona i njegovi tanini, voćne note i kiselost su idealni za bogata i mesna jela. Biftek je suvidiran, guščja džigerica pruža kontrast bogatstvu mesa, a tortica od krompira novu dimenziju ukusa. Sotirani baby spanać i sos od koštane srži sa borovnicama pridodaju svežinu i kompleksnost. Ovaj eksperiment predstavlja moj lični izazov u istraživanju gastronomskih spojeva”.

Napa Valley Nenad Živković

Chef Nenad Živković

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: HOTEL RADISSON

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije