16.10.2022 Restoran

Tisa je a la carte restoran koji sa Ivom i Irisom upotpunuje trilogiju koncepta New Balkan Cuisine

Dugoočekivani projekat, restoran Tisa, otvoren je poslednje nedelje septembra. Tokom soft openinga, posetili su ga poslovni saradnici i partneri, prijatelji, mediji i naravno šefovi iz drugih restorana.

Sa svojih 100 sedećih mesta na dva nivoa, Tisa je podeljena u nekoliko odvojenih celina

Pridev bistar koristimo uglavnom za decu. Sinonimi su vispren, razborit, uman, promućuran, oštrouman, lucidan, inteligentan, ima kliker… Deceniju unazad nam se događa uništavanje (sinonimi su upropašćavanje, urušavanje, ruiniranje, sakaćenje) srpskog jezika, te ću u slučaju šefa Vanje Puškara upotrebiti zaboravljeni pridev jasnovidan. Ne samo zbog svega što je do sada uradio, već i zbog puta kojim nastavlja.

Dugoočekivani projekat, restoran Tisa, otvoren je poslednje nedelje septembra. Tokom soft openinga, posetili su ga poslovni saradnici i partneri, prijatelji, mediji i naravno šefovi iz drugih restorana. Najkraće rečeno, Tisa je á la carte restoran koji predstavlja savršenu trilogiju koju čine bistro Iva i Iris, kao degustaciona platforma.
“Ideja je da imamo savršenu gradaciju i novi nivo kreativnog izražavanja kako bi zaokružili koncept New Balkan Cuisine”, izjavio je Vanja.

Restoran se nalazi pored pijace Đeram u novoizgrađenoj zgradi Bulevar Plaza. Sa svojih 100 sedećih mesta na dva nivoa daleko je veći u odnosu na Ivu i podeljen je u nekoliko odvojenih celina, uključujući i baštu. Ponuda mu je fokusirana na lokalne namirnice, predstavljene kroz nove forme. Zanimljivo je da će mesni deo menija biti sasvim u skladu pokreta “od njuške do repa” koji podstiče korišćenje cele životinje u pripremi hrane, a prvi ga je iskoristio kuvar Fergus Henderson. Principi održivosti i smanjenje bacanja hrane su oduvek bile veoma važne teme u New Balkan Cuisine konceptu. Pored održivosti postoji još razloga zašto je dobro iskoristiti i do sada zanemarene i zaboravljene komade mesa – komade koji u budućnosti ne bi trebali da završe u kanti za smeće, već da budu izazov za kuvare da pripreme ukusno i zanimljivo jelo.

„Kuvanje nije puko trošenje energije“

Šef Nenad Živković, sa kojim je Vanja sarađivao 2014. godine u hotelu Radisson Blu, je novi šef kuhinje Tise. O tim vremenima, Nenad kaže:
„Tada sam shvatio da postoji dublja filozofija kuvanja, da ono što radiš treba da ima smisla, da kuvanje nije puko trošenje energije, već da je u pitanju proces u kojem stvaraš i kroz koji tu energiju koju si uložio dobijaš nazad. Shvatio sam da je kuvanje ciklus u kojem se energija razmenjuje”.

Nenad Živković

Prilikom izbora članova tima bio je vođen idejom da za projekat u kojem se rade nove stvari treba angažovati mlade ljude koji su još uvek neispisana knjiga, kojima može da se prenese znanje, da se ohrabre i motivišu.
„Želim da se članovi tima izgrade i postanu onakvi kuvari kakvi žele da budu. Lepo mi je da radim sa mladim ljudima i da prenosim svoje znanje. Inspiriše me da budem učesnik u građenju neke nove osobe, da neko uz moju pomoć poraste i da bude i više od onoga što sam ja“, kaže Nenad o načinu rada sa članovima tima.
Nenad je zavšio srednju školu za kuvara u Požarevcu, a 2013. godine je došao u Beograd sa željom da proširi svoj pogled na kulinarski svet. Radio je u poznatim restoranima i hotelima širom Srbije i Evrope, a desna ruka u ovom projektu mu je šef Aleksandar Kocić. Prema njegovom mišljenju je najbitnije da se okupi tim ljudi koji jedne druge dopunjuju, tako da svaka karika u tom lancu pronađe svoju suštinu.

„Hrana je najdivnija platforma za stvaranje veza“

„Naš zadatak je da motivišemo, ohrabrimo, da se uzajamno podržavamo kako bi članovi tima izrasli u ono što žele da budu. Da vide viziju sebe u profesiji kojom se bave, a pomažući njima pomažemo i sebi. U pitanju je pobednička simbioza, individua gradi sebe i nadograđuje sistem, sistem pomaže individui da se ostvari u svom profesionalnom i privatnom životu”, kaže šef Nenad.

Motiv iza svih projekata New Balkan cuisine je očuvanje originalne vrednosti lokalne hrane, proizvoda, tehnika pripreme kroz određenu vrstu redizajna i pakovanja u format koji je bliži i prepoznatljiv novim generacijama.

Vanja Puškar

“Svesni smo da se navike menjaju i da se svi aspekti društva moraju menjati u skladu sa tim. Hrana je najdivnija platforma za stvaranje veza i u našem slučaju približavanja gastronomije ovog kraja široj javnosti”, rekao nam je za kraj idejni tvorac New Balkan Cuisine šef Vanja Puškar.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: NEW BALKAN CUISINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije