Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje
29.05.2023 Drink

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

Doživljaj wagyu steaka nije kompletan bez promišljeno odabrane čaše vina. stručnjaci iz magazina Decanter vam pomažu kako ih savršeno upariti

Wagyu govedina: Masnoća voli tanine

Koliko god je briljantno mramorni wagyu sam po sebi gastronomski doživljaj, senzacija ukusa neće biti kompletna bez najfinijih, ovoj vrsti goveđeg mesa, pripadajućih, etiketa vina. Spajanje vina s wagyu odrescima takođe nudi obilje prostora za eksperimentisanje i lične preference.

Ako razmišljate o preciznijem slaganju, uzmite u obzir koji je komad mesa, starost, vreme pripreme i dodatke. U pomoć smo pozvali vinske znalce i somelijere okupljenih u okviru degustacije koju je organizovao magazin Decanter i evo rezultata.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

 

Savršena vina za wagyu

  • Shiraz
  • Cabernet sauvignon
  • Grenache ili GSM (Grenache, Syrah i Mourvèdre) mešavine desna obala Bordoa
  • Malbec
  • Odležali Nebbiolo (Barolo)
  • Tradicionalno belo Rioja

Klasična crna vina punijeg tela, poput bordoških mešavina predvođenih cabernet sauvignonom ili merlotom, Châteauneuf-du-Pape iz južne Rhône ili Shiraza, često se smatraju dobrim vinima koja mogu parirati intenzitetu okusa jelu od wagyua. Shiraz nudi poželjan profil srednjeg do punog tela s prijatnim notama bibera, mente i dima i time odlično uravnotežuje sofisticiran ukus wagyua.

Kum Wagyu Mafije Hisato Hamada: „Wagyu je utkan u DNK japanskog naroda”

Ipak, ravnoteža je važna u svakom velikom vinu. Osvježavajuća doza kiselosti može učiniti čuda, osobito ako na stolu za večeru imate niz dodataka. Malo starosti u boci takođe može donijeti dubinu i složenost, koje nosi Château d’Arsac 2016. iz apelacije Margaux.

Vina s desne obale Bordoa poput onih iz St-Émiliona ili Pomerola su uglavnom bazirana na merlou i donose mek osećaj i manje kiselkast ukus. Bogato, voćno i ponekad opisano kao satenasto, bilo koje bordoško vino bi bio dobar izbor ukoliko želite luksuzno iskustvo.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

Wagyu: Više masnoće znači intenzivniji ukus

Masnoća u komadu mesa je takođe vrlo važna, pa nije isto ako jedete file, ili t-bone stek ili flank. Više masnoće znači intenzivniji ukus, pa tako file ima vrlo suptilan, dok rib-eye ima pun i snažan ukus govedine.

Ukoliko ne želite komplikovati, Cabernet sauvignon i wagyu je već klasika. Odaberite veliko vino sa sočnim voćnim notama koje će nadopuniti masnije meso.

Ljubitelji malbeka bi mogli potražiti svežije stilove iz Altamire i Gualtalarija iz argentinske doline Uko, a posniji komadi će se lepo složiti sa jarko crvenim vinima punih voćnih ukusa.

Masniji komadi govedine obožavaju vina bogata taninima. Sadržaj masti ispire tanin u ustima i obrnuto. To je kombinacija koja će vas naterati na zalogaj i gutljaj više. Ako ste odabrali odležali komad mesa (dry aged) možda je najbolji izbor starija vina. Odležali barolo ili crveni burgundac bi bio epski doživljaj.

Da li je veštački napravljena Wagyu govedina budućnost ili besmislica?


Za kraj ne zaboravimo Italiju. Velika čaša Chiantija je odličan izbor. Ova toskanska sorta je zemlja, rustikalna, voćna i ukusna. Nudi visok nivo tanina i živahnu kiselost koja dobro pristaje uz dekadentnije, masnije komade mesa.

Mnogi klasični umaci s wagyu govedinom i sami imaju prilično jak ukus. Šta kažete na susret s umakom od bibera sa paprenim notama Syraha/Shiraza. Na drugoj strani grilovani wagyu s umakom od crvenog vina mogao bi savršeno funkcionisati sa crvenim vinom koje ima note zrelijeg voća, dok tradicionalni sos ima više elemenata. U ovom slučaju, kad odrezak prelivate maslacem ili goveđom mašću, i file ulazi u kategoriju masnih odrezaka, pa zaslužuje i takvo vino.

Wagyu govedina i savršena vina za uparivanje

(Ne)savršena bela vina uz wagyu

Može li se piti belo vino uz wagyu govedinu? U nekim krugovima to se može smatrati promašajem, ali lični ukus je presudan, a i nemali broj somelijera tvrdi da se neka bela vina mogu odlično složiti uz govedinu. Stariji robusni rizling sa notama citrusa i prijatnom kiselinom savršeno podiže kvalitetan komad mesa. U tu kategoriju spadaju i kiseline iz sivog pinoa. Pored toga, tradicionalno se konzumira belo rioja, a i šardone punog tela dolazi u obzir. Ako imate lepu, karamelizovanu koricu koricu na mesu, onda belo vino s ukusima orašastih plodova može biti briljantno.

 

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije