13.05.2024 Restoran

Vinarija Todorović – rajski teroar u nedrima ruže vetrova

Zaista su neobični putevi Gospodnji. Mladi Aleksandar Todorović, rodom iz Gornjeg Milanovca, odlazi u Francusku, zemlju vina, hedonizma i mnogih drugih lepota. Otišao je Aleksandar u beli svet, ali nije prekinuo veze sa zavičajem. Dolazi redovno u Srbiju, druži se sa ljudima, proba vina i u njima uživa.

Jednog dana proba bocu Vranca iz 2009. godine. Ta boca je nudila ono što je godinama tražio u vinu. Izrazio je želju da ga deda Toma Bogdanović i njegov unuk Marko odvedu u vinograde gde je nastala ova vinska čarolija. Kada su ga deda i unuk doveli na ove predele, shvatio je da se nalazi na parčetu raja na zemlji koji je bio na 300-400 metara nadmorske visine, koje sunce obasjava preko celog dana, i koji miluje ruža vetrova sa Rtnja i Stare planine. Aleksandar Todorović, vizionar, odmah shvata da je ova rajska zemlja – njegova sudbina.

Vina voćnih i cvetnih nota sa Potrkanjske padine, Aleksandar Todorović je poželeo da učini dostupnim svim poštovaocima vina. Vinarija Todorović je dokaz da je u tome i uspeo.

Aleksandar Todorović - vinarija Todorović

Vinarija Todorović – zemaljski raj koji čuvaju tri planinska gorostasa

Pada dogovor sa dedom i unukom da se krene u mukotrpan proces otkupa zemljišta. Bile su to male parcele u vlasništvu desetina porodica, ali kada čovek ima jasan cilj, nađe i način. Pune tri godine je trajao proces kupovine zemljišta i pripreme za sadnju vinograda. Potrkanjska padina je dobila novo lice. Sadi se Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz i Vranac. Na drugoj parceli koja se nalazi na nadmorskoj visini od 150-180 metara, 2018. godine posađen je Sauvignon Blanc i Chardonnay. Površina ove parcele je 7 hektara.
Ovaj zemaljski raj okružuju tri planinska masiva: Stara planina, Tupižnica i Tresibaba. Potkranjsko-Knjaževački okrug karakteriše stepsko-kontinentalna klima sa svojim karakteristikama: žarka i suva leta sa velikim temperaturnim kolebanjima. Tokom dana temperatura dostiže i 30°C, dok noću pada na 14-15°C to značajno utiče na očuvanje kiselina u grožđu. Na mikro klimu ovog teroara utiče i Beli Timok, koji svojim prisustvom smanjuje uticaj prolećnih i jesenjih jutarnjih mrazeva.

U životu ništa nije nemoguće

Odmah nakon formiranja vinograda, poučen iskustvom iz Francuske, Aleksandar odlučuje da se kompletni vinogradi tretiraju na organski način. Kako bi taj proces pratila i zvanična potvrda, sklapa ugovor sa francuskom kompanijom Ecocert, koja će voditi sertifikaciju i kontrolu organskih vinograda. Uporedo sa stvaranjem vinograda, kreće se sa izgradnjom vinarije u podnožju Potrkanja, koja se nalazi na samo 1 km od vinograda. Građevinski radovi na vinariji se privode kraju u leto 2018. godine.

PRIČE IZ KAFANE: Doživite vinsku čaroliju u Malči

Istovremeno pristiže i oprema za proizvodnju vina. Sve je polako bilo spremno za dolazak na svet prvenca vinarije Todorović. Aleksandar, za prvu berbu nove vinarije, angažuje renomiranog francuskog enologa, Kristofa Defontajna, koga je upoznao tako što je od njega kupovao neke dodatke u proizvodnji vina. Na umu mu je bila stara mudrost, koja glasi: Čime god u životu da odlučiš da se baviš, probaj da upoznaš one koji su najbolju u tom poslu. Kada njih upoznaš, shvatićeš da u životu ništa nije nemoguće. Skupio je Aleksandar hrabrost i, više u šali, pitao Defontejna, da li bi pristao da mu pomogne oko prve berbe. Za divno čudo, Kristof pristaje da se uhvati u koštac sa toliko nepoznanica.

Vinarija Todorović - nagradjivana vina

Već nakon mesec dana našao se u Potkranju na prvoj berbi vinarije Todorović. Očaran potencijalom i mogućnostima koje ovaj kraj nudi, Kristof postaje glavni enolog vinarije, i svake godine tu boravi po 3-4 meseca u periodu kada se odvijaju najvažniji procesi u proizvodnji grožđa i vina.
Dragi moji prijatelji, verni čitaoci magazina Cafe Bar & Restoran, ponos ove vinarije, prema mom mišljenju, su njeni zaposleni. Mladi, lepi ljudi, puni elana, energije i vere da rade posao koji vole i želje da u tome budu najbolji na svetu. Imam želju da ih predstavim svetu navodeći njihova imena u ovoj kolumni. To su: vlasnik, Aleksandar Todorović (1972), Kristof Defonten (1962), operativni direktor Uroš Janković (1985), direktor proizvodnje Marko Bogdanović, tehnolog proizvodnje Milena Miletić (1992), inženjer vinogradarstva Nikola Aleksić, marketing menadžer Konstantin Stanišić, a za knjigovodstvene poslove zadužena je Jelena Nikolić. Ovim ljudima treba verovati.

PRIČE IZ KAFANE: Pariz ima Ajfelovu kulu, Njujork Kip slobode, a Beograd ima restoran Franš

Proces sertifikacije grožđa i vina trajao je sve do 2021. godine, kada vinarija Todorović zvanično postaje organska vinarija, što joj omogućava da svoja vina obeleži znakom organskog proizvoda. Ova vinarija je već pobrala niz značajnih priznanja na izložbama, sajmovima i smotrama vina. Vinarija Todorović danas snadbeva veliki broj vinoteka, restorana i hotela svojim vinima. Uspela je čak da se probije i na vrlo zatvoreno i probirljivo francusko tržište.

Opus 2020 – ponos vinarije Todorović

Vinarija trenutno poseduje 27 hektara vinograda i do kraja godine priprema za sadnju još tri hektara vinove loze. Čovek mora da bude zadivljen mnogim detaljima vezanim za ovu vinariju. Sve vezano za uzgoj i proizvodnju grožđa i vina počiva na najvišim standardima zaštite novog proizvoda; od korišćenja prirodnih metoda zaštite od štetočina, pretakanja vina prirodnim padom, do ručnog branja svakog zrna grožđa.

opus vinarija todorovic

Od hemijskih sredstava koristi se samo Plavi kamen i kalium-metabisulfit za sumporisanje sudova. Sva vina su sačuvala voćne i cvetne mirise teroara iz koga potiču. Svu ovu rapsodiju mirisa i ukusa, prate i zaista prijateljske cene, dostupne svakom ljubitelju dobrog vina. Ponos vinarije Todorović je vino nazvano Opus 2020. Radi se o vinu koje čini 95% Vranca i 5% Cabernet Sauvignona. Zaista, sjajno vino.

AUTOR: HADŽI JOVAN MRĐENOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije