Pohovana paprika sa sirom
07.04.2024 Hoteli

Cafe Bar & Restoran preporuka: Subotnji ručak u hotelu ,,Moskva“

Hotel „Moskva“, u čijem sklopu radi restoran Tchaikovsky je uvek izbor kada želim da se izmestim iz svakodnevice. Čim zakoračite u baštu dočekaće vas osmeh na licima zaposlenih i zvuci klavira koji već 115 godina prate živopisne priče mnogobrojnih gostiju.

Hotel „Moskva“, mesto gde se kreirala istorija

U restoran Tchaikovsky ne odlazim tako često, jer mi nije na putanji između posla i kuće, ali tako i treba. U hotel „Moskva“ se odlazi ciljano, sa posebnom željom, a ne po navici ili slučajno. Kako sednete za sto, među zidove koji čuvaju brojne tajne i pomislite da su za tim istim stolom, od 14. januara 1908, kada je kralj Petar I Karađorđević otvorio palatu osiguravajućeg društva „Rosija“ sa gostionicom „Moskva“, sedeli Albert Ajnštajn, Ivo Andrić, Branislav Nućić, Jovan Dučić, Robert De Niro, Momo Kapor, Branko Ćopić i Lučano Pavaroti. Većine ovih velikana nema, ali se u „Moskvi“ ponašaju kao da su svi još uvek tu.

Pohovani đubek za portal

Đubek u hrskavom testu

Za početak subotnjeg ručka, dva predjela u jednom. I oba sa sirom. Pohovana pečena paprika sa miksom sremskih sireva je servirana kao što Italijani služe arancini što predjelu daje posebnu čar. Drugo jelo je Đubek kojeg za Moskvu proizvode u mlekarskoj školi u Pirotu. Đubek se priprema u hrskavom testu sa organskim prelivom od divlje aronije i odlično se slaže uz pečenu ljutu papričicu i gutljaje Gorde rakije.

Hotel Moskva Jagnjeća plećka

Jagnjeća plećka

Jagnjeća plećka se sprema po tradicionalnom receptu „preko noći“, naravno na laganoj vatri. Uz meso koje se odvaja bez upotrebe noža, servira se penasti velute od krompira i đumbira.

Moskva Aurora vino

Aurora je kupaža tri sorte

Za pratnju uz jagnjetinu, odabrana je Aurora, suvo crveno vino, a radi se o kupaži Cabernet Sauvignona, Merlota i Frankovke. Kompleksna aroma šumskog voća, u kojoj dominiraju crna ribizla, kupina i borovnica, je na našu radost, u stopu pratila zalogaje jagnjetine.

Moskva Šnit ova

Moskva šnit

Za kraj, naravno, Moskva šnit, legendarni kolač koji se i dan danas pravi po recepturi velikog majstora poslastica, Ankice Džepine. Moskva šnit, restoran „Tchaikovsky“ i hotel „Moskva“ su meni, a verujem i svima koji ga posete, daleko više od hotela i daleko više od izvanrednog gastronomskog doživljaja. On je simbol jednog dostojanstvenog Beograda koji uspeva da odoleva. Ovde biti je veliko zadovoljstvo, ali i čast. I zato će „Moskva“ biti adresa kojoj ću se rado, i s ponosom, vraćati.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije