Viski s ledom
19.02.2021 Drink

Nova kontroverza! I ukus viskija zavisi od teroara

Ukus viskija može biti određen okruženjem i uslovima godine u kojoj je proizveden, tvrdi se u novoj irsko-američkoj studiji. Cilj projekta je ustanoviti odražava li viski teroar na način na koji to slučaj kod vrhunskih vina.

Protivnici tvrde da to nema smisla jer konačno proizvod nije povezan sa mestom

Teroar je kontroverzna tema u svetu viskija. Jedni su razmišljanja da ne treba sumnjati da viski odražava podneblje, tradiciju, način proizvodnje i vrstu sirovine iz kraja u kojem je nastao. Protivnici koncepta tvrde da to nema smisla jer  konačni proizvod nije neposredno povezan sa mestom kao što su to grožđe i vino.
Nova studija pronašla je vezu između ukusa irskog viskija i porekla ječma od kojeg se on proizvodi. Autori studije dokazali su da sorta, mesto uzgoja i godina berbe ječma utiče na ukus viskija. Do zaključka su došli analizom tek destilovanog single malta, pre odležavanja u bačvama, proizvedenog u laboratorijskim uslovima. Istraživanje su sproveli stručnjaci iz irskog Teagasc Centra za istraživanje hrane i Univerziteta u Oregonu, a objavljeno je u časopisu Foods.

Viski flaša i čaša

Analizirana su 32 uzorka destilata

Analizirali su 32 uzorka destilata iz mikro batcheva destilovanih od dve sorte ječma, Olympusa i Laureata. Ječam je uzgojen na dva mesta, u Atthyju u regionu Kildare i Bunclodyju u regionu Wexford. Uzeli su ječam iz dve berbe, 2017. i 2018.
U senzornoj analizi alkohol iz Athyja imao je note tostiranih badema, malta, keksa i uljasti finiš. Alkohol iz Bunclodyja bio je lakši, s više cvetnih nota i voćnom svežinom. Tako su, osim što su pronašli vezu teroara i viskija, utvrdili i koji tačno spojevi viskiju daju specifičan ukus.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: BRENT HOFACKER i YAVUZ SARIYILDIZ / ALAMY via GULIVER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije