Viski s ledom
20.08.2022 Drink

Upoznajte Italijane koji su proneli slavu škotskog viskija!

Ljubav Italijana prema viskiju je počela krajem pedesetih godina prošlog veka. Danas se na čizmi nalaze neke od najznačajnijih kolekcija i nezavisnih punionica na svetu, a prezimena d’Ambrosio, Giaccone, Giovinetti i Samaroli su sinonim za ultra premium viskije.

Italijanska viski scena jedna je od pokretača svetske slave viskija

Svako ko je bar jednom posetio prodajne online licitacije svetskih aukcijskih kuća sigurno je ostao iznenađen velikim brojem flaša koje su u vlasništvu italijanskih uvoznika i kolekcionara. Prezimena Giaccone, Samaroli, D’Ambrosio, Monn, Giovinetti, Bonfanti ili Pinerolo običnu idu uz primerke ultra premum viskija i dostižu vrtoglavu cifru.
Italijanska viski scena jedna je od pokretača svetske slave viskija, posebno škotskih single maltova, a sve je počelo krajem pedesetih godina prošlog veka. Danas je viski, posebno škotski single malt, piće koje osim fantastične istorije ima i izvanrednu vrednost koja se meri sa vrednošću zlata.

Edoardo Il Baffo Giaccone

Garten Bar je jedan od prvih viski barova na svetu

Iako u Italiju gledamo kao u zemlju zaljubljenika u vrhunska vina, likere i grappu, stanovnici čizme su svoju ljubav prema viskiju odavno dokazali.
Za to su najzaslužnija dva Italijana, danas legendarna imena u svetskim okvirima, koji su gotovo u isto vreme počeli pronositi slavu viskija.
Godine 1958. Edoardo Il Baffo Giaccone u gradiću Salo na obalama jezera Garda otvorio je Garten Bar, jedan od prvih viski barova na svetu. U tim godinama veliki broj savezničkih vojnika donosio je viski, i on se počeo pojavljivati na policama. Giaccone je do te mere bio oduševljen novootkrivenim pićem, da je uspostavio bliske kontakte sa škotskim destilerijama i pokrenuo ostale italijanske uvoznike i otvaranje nezavisnih punionica.

Samarolijev Bowmore 1966 Boquet je u Sotbiju prodat za 51.000 britanskih funti

Uskoro postaje najveći svetski kolekcionar, a Whiskytesa Giaccone jedna o najvećih nezavisnih punionica. Otprilike u isto vreme, 1959. godine, Ernesto Rino Mainardi, tada šesnaestogodišnjak, uzeo je svoju ušteđevinu, seo na vespu i nakon pet dana stigao u Škotsku. Porodica je pokrenula potragu za nestalim mladićem, a Rino je za to vreme otišao u Gordon&McPhail, jednu od najvećih firmi za prodaju i distribuciju pića, i tražio da mu prodaju nekoliko kartona viskija. Spakovao ih je u malu prikolicu i vespom vozio 3.000 kilometara do kuće.
Ovaj suludi poduhvat tinejdžera je bio samo početak jer je Rino otvorio svoj bar u Parmi, a zatim i firmu Sestante koja će postati jedna od najvećih nezavisnih punionica škotskog single malt viskija.
Pored ove dvojice, ne smemo zaboraviti još jednog pionira italijanske viski scene – Armanda Giovinetija, a njih trojica su inspirisala niz entuzijasta koji su „krivi“ za renesansu škotskog viskija tokom osamdesetih godina prošlog veka. Svoje etikete i nezavisne punionice pokreću Ferdinando Nadi Fiori (Intertrade), Pepi Mongiardino (Moon Import) i Silvano Samaroli. Čitava ta scena, pored Giacconea i Mainardija i Armanda Giovinettija, još jednog od pionira italijanske viski scene, inspisala je niz entuzijasta koji su 1980-tih pokrenuli pravu renesansu viskija. Osim Mainardija, svoje etikete pokreću i Ferdinando Nadi Fiori (Intertrade), Pepi Mongiardino (Moon Import) i Silvano Samaroli. Zahvaljujući njima viskiji su ušli u brojne barove, ali i u restoratersku ponudu.

Silvano Samaroli

Samarolijevo nasleđe je življe nego ikada

Silvano Samaroli verovatno je i najzaslužnija osoba za razvoj ne samo talijanske nego i svetske scene nezavisnih punionica. Njegov talenat i način odabira viskija vođen idejom lepote u nesavršenosti, jedinstven je do danas.
Single malt izdanje Bowmore 1966 Samaroli Boquet lako bi se mogao proglasiti najvažnijim viskijem u istoriji nezavisnih punionica. Iako je preminuo 2017. godine, nasleđe Silvana Samarolija doduše, nedovoljno cenjeno, danas je življe nego ikada.

Giorgio d’Ambrosio

Giorgio d’Ambrosio je za pola veka sakupio 13.500 flaša viskija

Ipak, Giorgio d’Ambrosio je iznad svih. Njegovo putovanje kroz svet viskija započeto je još šezdesetih godina prošlog veka, kada je obilazio škotske destilerije, ali i istraživao zaboravljene. Kolekcija od 13.500 flaša koju je sakupio tokom više od pola veka, imala je stotinjak primeraka iz 19-og veka, a njegov Bar Metro u Milanu je posebna priča i zbog impozantne ponude istorijskih flaša bez sumnje je bio glavni grad škotskog viskija. Bar je nažalost zatvoren jer se d’Ambrosio povukao u zasluženu penziju, a bar bez njega ne bi imalo smisla. Većinu njegove istorijski sigurno najvažnije svetske kolekcije viskija otkupio je Massimo Max Righi i sada se nalaze u njegovom Whisky Antique u Formiđinu, a d’Ambrosio je za svoju ljubav ostavio 500 flaša za koje je najviše emotivno vezan.
Danas je viski scena Italije vrlo živa, a nije je ozbiljno usporila ni pandemija. Veliki broj specijaliziovanih whisky shopova, festivali poput onoga u Milanu, kao i nezavisne punionice poput Wilson & Morgana, Valinch & Malleta ili Hidden Spiritsa, nastavljaju tradiciju italijanskih, ali i svetskih pionira viski scene.

Slike alkohol

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM I SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije