Vege Vagju front
19.08.2022 Food

Da li je veštački napravljena Wagyu govedina budućnost ili besmislica?

Kompanija Top Tier Foods je napravila imitaciju čuvene wagyu govedine koristeći soju kao primarni sastojak, zajedno sa umakom od soje, pirinčanim vinom i pastom od đumbira i belog luka.

Trećina Amerikanaca rado jede biljni burger

Kada je biohemičar Pet Braun 2011. godine osnovao kompaniju Impossible Foods i tada izjavio da je plan kompanije da do 2035. godine u potpunosti zamene životinje kao izvor za industrijsku proizvodnju mesa, svi su mu se smejali. Ali, Braun im je ubrzo skinuo osmeh sa lica. Njegovi burgeri od belančevina soje i graška uz dodatak cvekle su osvojili američko tržište koje je odreagovalo tako što je trećina konzumenata u svoj redovni jelovnik ubacila biljni burger.

1 Vege vagju

Japanci bioprinterom odštampali wagyu odrezak

Japanski naučnici ovih dana još više podižu lestvicu. Naime, zvuči nestvarno informacija da su uspeli u laboratoriji da proizvedu verziju čuvene Wagyu govedine. Nadaleko čuvena po svom sadržaju masti Wagyu govedina potiče od rase crnih krava koja se uzgaja uglavnom u području Kobea u zapadnom Japanu. Istraživači sa Univerziteta u Osaki su koristili 3D bioprintere i matične stanice krava kako bi stvorili čuveni mramorni efekat, kao i poseban ukus koja mast daje mesu.
Mičija Macusaki koji vodi istraživanja je izjavio da je potrebno skoro četiri nedelje da bi se stvorio kubni santimetar mesa.
“Kada budemo ubrzali ovaj proces postoji šansa da rešimo problem nedostatka hrane, kao i štetan uticaj na zemljinu okolinu. Proizvodnja jednog odreska za sada košta oko 180 dolara, ali za 5 godina kada mislim da ćemo izaći na tržište toliko trebao da košta kilogram”, rekao je Macusaki i dodao da sa velikom pažnjom prati proizvodnju mesa biljnog porekla. A tek tamo vri od inovacija.

4 Japanski šef

„Kada sam probao, nisam verovao da je odrezak napravljen od biljaka“

Bler Bulus, izvršni direktor podružnice Top Tier Foods najavio je putem Vegconomista da bi biljna Wagyu alternativa trebala biti lansirana krajem proleća.
“Naš tim u Japanu je neumorno radio na stvaranju tekstura i ukusa koji imitiraju ovu izuzetnu govedinu”, izjavio je Bulus i objasnio da je soja primarni sastojak, zajedno sa umakom od soje, pirinčanim vinom i pastom od đumbira i belog luka. Rezultat je bio toliko dobar da su čak prevarili japanskog šefa Hidekazua Tođoa. Tvorac kalifornijske rolnice izjavio je da su mu na prevaru dali da proba jelo od wagyu govedine.
„Kad sam probao, nisam mogao verovati da je napravljena od biljaka. Mislio sam da je to prava wagyu govedina. Bio sam toliko impresioniran da sam odmah tražio jedan komad da ga sam pripremim. Savršeno se topila u ustima, a jeo sam je samo uz malo terijaki sosa. Ljudi će se iznenaditi kada je budu probali“, izjavio je šef Tođo.
„Prvi kontigent veganske Wagyu govedine je već isporučen restoranima u Japanu, a očekivanja su da će proizvodnja u punom obimu započeti u avgustu. S time u vezi distribucija i prodaja u Evropi bi počela na jesen ove godine“, izjavio je Bullus.

Vegansko meso

Lažni Wagyu je besmislen!

Da nisu svi oduševljeni ovim dostignućima svedoči i reakcija na pojavu biljne Wagyu govedine pre dve godine u Australiji. Jedna kompanija je izbacila proizvod koji se prodavao uz pompeznu reklamu, ali koji ni izbliza nije ni podsećao na original. Radilo se o komadićima „mesa“, proizvedenim od tofua i to je izazvalo burne proteste uzgojivača ovih plemenitih goveda.
„Lažni wagyu je potpuno besmislen. Wagyu je prirodan rezultat stotina godina uzgoja čistokrvnih goveda. Ne znam koja je svrha pokušavati proizvesti lažnjak koji treba da zameni visokokvalitetni proizvod? Osim uzeti pare?“, rekao je predsednik udruženja australijskih uzgajivača ove rase goveda.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK, INSTAGRAM

Komentari (2)

  1. Nataša каже:

    Moja drugarica se upravo otrovala veštačkim mesom u sred Kopenhagena. Toliko o tome.

    1. Stojanovic каже:

      Žao mi je zbog vaše prijateljice, ali ujedno vam hvala što ste podelili tu neprijatnu informaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije