19.08.2022 Drink

Koktel sa viskijem – piće za uživanje u Muzeju viskija

Umetnost miksovanja alkohola i drugih pića staro je koliko i čovečanstvo. Kokteli, kakve danas poznajemo, potiču iz Severne Amerike, gde se u mnogobrojnim barovima služio viski mešan s pićima uvezenim iz Evrope.

Kokteli sa viskijem danas se ubrajaju među najpopularnije

Tajna dobrog koktela krije se u savršenom balansu svih sastojaka koji se mešaju, a ovaj magičan spoj egzotike i elegancije služi za uživanje i dobru zabavu. Zato je važno da sa druge strane šanka imate iskusnog barmena koji će savršeno odrediti razmeru, pomešati sastojke, upotrebiti svoju magiju i napraviti savršeno piće za vas. Muzej viskija u Beogradu, omogućio je svim ljubiteljima ovog pića, ali i avanturistima koji vole da eksperimentišu uživanje u različitim vrsta viskija i brojnim koktelima.
Mi vam predstavljamo tri najpopularnija koktela.

Old fashioned

Ovo ,,šmekersko piće”, kako ga ljubitelji koktela nazivaju, jedno je od najstarijih. Stari dobri koktel nastao je u Kentakiju 1880. godine, a smućkao ga je američki barmen Džejms Peper. Potom ga je ponudio hotelskom baru Valdorf Astoria u Njujorku, nakon čega je postao popularan i to se nije promenilo do danas.
Za dobijanje ovog koktela, pored Jameson viskija se koristi Angostura biter i kocka smeđeg šećera, a ponekad se dodaje i soda voda, kako bi se šećer lakše rastopio.
Prilikom pravljenja koktela važi ona barmenska ,,javna tajna”, da se sastojci ne smeju mućkati duže od 10 sekundi, pa tako sjedinjeni preliveni preko čaše pune leda, daju savršenu poslasticu za sve ljubitelje koktela.

Fancy free

Nastao u SAD, kao potreba za stvaranjem ,,nečeg novog, tipično američkog” iz želje da se dočara originalan ukus pravog viskija. Fancy free koktel zadržava jednostavnost staromodnog ukusa, ali liker od višnje, koji se koristi kao jedan od sastojaka za njegovo pravljenje, dodaje notu ,,modernog”.
Dodavanje Angostura bitera pojačava ukus ostalih sastojaka, neutrališe grube kiseline i smanjuje oštrinu alkohola, zbog čega ovo piće savršeno ,,legne” već posle prvog gutljaja.

Whiskey sour

Alkohol, citrusi i šećer predstavljaju ,,trojku” koja je poslužila kao inspiracija za prve koktele u svetu. Jasno je zašto je Whiskey sour jedan od najčešće traženih koktela. Slatki sirup savršeno zaokružuje koktel i ublažava oštru kiselinu limuna i otvara put aromi Jameson viskija. Tajna je upravo u pravom balansu sastojka, a rezultat je piće koje je tačno na sredini – ni previše jako ni previše slabo. Prvi put se pominje kao ,,omiljeno muško piće, naročito popularno među vojnicima i oficirima u SAD”. Danas je u Americi toliko popularan, da je 25. avgust proglašen za Nacionalni dan whiskey sour-a.

Ako želite da se prepustite novom iskustvu i uživate u avanturi, pravo je vreme da u Muzeju viskija u Kneginje Ljubice 21, isprobate različite vrste koktela sa viskijem. Nezaboravne arome i ukusi osvojiće vaša čula, svaki put iznova.

 

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

FOTO: PROGLAS PUBLIC RELATIONS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije