Cocktail laboratorija negroni
19.05.2024 Drink

Negroni je najprodavaniji klasični koktel na svetu u 2024.

Negroni je, treću godinu zaredom, apsolutni pobednik među klasičnim koktelima po rezultatima prodaje svetskih barova.

Negroni je najprodavaniji klasični koktel u 26% barova

Magazin Drinks International je ovih dana objavio svoju tradicionalnu godišnju listu najprodavanijih klasičnih koktela. Reč je o najuticajnijoj klasifikaciji u industriji jakih alkoholnih pića uz World’s 50 Best Bars i Drinks Business listu. Drinks International sastavlja listu tako što anketira 100 vodećih barova iz četrdesetak zemalja, koji specijalnom žiriju šalu liste svojih najprodavanjih koktela.
Treću godinu zaredom, Negroni je apsolutni pobednik među klasičnim koktelima. Negroni je najprodavaniji klasični koktel u 26 procenata barova i među tri najprodavanija koktela uopšte u 76% barova. Da bi bili svesni koliko su ove cifre jake i koliko je pobeda Negronija bila ubedljiva, osvrnimo se na rezultate drugoplasiranom. Naime, “srebrni” Old Fashioned je najprodavaniji klasik u 12 procenata barova i među tri najprodavanija u 65% barova.

Barmen pravi negroni

Negroni: Tajna leži u karakteru

U čemu je tajna nadmoćnosti Negronija? Prema većini autoriteta koktelske scene, tajna leži u njegovom karakteru. Od fantastične boje do kombinacije jednostavnosti, ali i sofisticiranosti s kojom ne može da se meriti gotovo nijedan drugi koktel. Pre samo desetak godina, naručiti Negroni u baru je bila svojevrsna šifra. Znak da onaj ko ga naručuje poznaje koktele i već ima izgrađeni ukus. Danas se Negroni pije po celom svetu, a rimski San Calista bar svoj prebatched Negroni toči iz flaša da bi stigao poslužiti sve goste koji stanu za šank nakon posla.

Negroni Sbagliato

Negroni = Campari + vermouth + gin

Negroni je jedan od retkih koktela koji su podjednako omiljeni među profesionalcima i gostima. Širina Negronija se krije iza jednostavnosti. Campari, vermouth i gin u jednakom odnosu su osnovni recept, no, Negroni ne menja svoju ćud ni kada se odnosi menjaju, pa čak ni u twistovima poput Negroni Sbagliata, ili Negronija sa mezcalom ili rumom. U svojoj knjizi The Joy of Mixology iz 2003. veliki Gaz Regan je napisao da Negroni uvek treba raditi po osnovnom receptu, no desetak godine kasnije je napisao: “Možete se složiti sa mnom, a možete me i kamenovati, ali odgovorno tvrdim da je Negroni jednako dobar u kakvim god ga odnosima napravite”.

Top 10 najprodavanijih klasičnih koktela u 2024. godini

1. Negroni
2. Old Fashioned
3. Margarita
4. Espresso Martini
5. Daiquiri
6. Whiskey Sour
7. Dry Martini
8. Aperol Spritz
9. Paloma
10. Moscow Mule

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije