Marinirani losos sa džinom – klasično, a uzbudljivo jelo
U februaru 2023. godine sa radom je počeo restoran Woven by Adam Smith u okviru zadivljujućeg Coworth Parka, pri Dorchester Collection. Nakon potpu...
pročitaj jošU filmu Casino Royale Vesper Lynd pita Jamesa Bonda da li je koktel nazvao po njoj jer “ostavlja gorak ukus u ustima”
Još jedan od slavnih filmskih citata koji su postali deo popularne kulture svakako je izjava legendarnog agenta 007 Jamesa Bonda koji od barmena traži martini i upozorava ga da ga želi “protresenog, a ne promešanog”. Piće na bazi votke javlja se već u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale” iz 1953. godine i Fleming se smatra izvornim autorom koktela, a tu slavnu rečenicu je prvi put na filmskom platnu izrekao Sean Connery, 1964. godine u “Goldfingeru“.
Naziv Vesper Martini piće je dobilo po liku atraktivne Vesper Lynd, dvostrukog agenta, koja u romanu sarađuje sa Bondom. U filmu “Casino Royale” Vesper pita Bonda je li koktel nazvao po njoj jer “ostavlja gorak ukus u ustima”, na što joj Bond odgovara da ga je tako nazvao jer “jednom kad ga probaš, ne želiš piti ništa drugo”.
Za čitaoce magazina Cafe Bar & Restoran pripremili smo dva recepta, originalni, kao i varijaciju sa infuziranim džinom.
SASTOJCI:
* 50 ml džina
* 20 ml votke
* 10 ml belog vermuta
* led
* korica limuna
PRIPREMA:
Stavite sve sastojke u šejker, dodajte led i šejkirajte 10 do 15 sekundi. U široku čašu za martini dva puta procedite koktel. Koricu limuna zavrnite kako bi se oslobodila esencijalna ulja i poprskala čašu. Stavite koricu u čašu i poslužite.
SASTOJCI:
* 50 ml džina infuziranog timijanom i limunovom koricom
* 20 ml votke
* 10 ml belog vermuta
* led
* 4 kapi ružine vodice
* korica limuna
PRIPREMA:
Infuzirajte džin sa nekoliko svežih grančica timijana i dve do tri korice limuna, te ostavite da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi. Džin, zatim, procedite i stavite u frižider. Kada ste spremni da pravite koktel, stavite sve sastojke u šejker, dodajte led do polovine i mešajte 30 do 35 sekundi tako da koktelu padne temperatura ispod nule. Procedite sve sastojke u dobro ohlađenu coupe čašu. Piće se poslužuje u hladnoj čaši, ali bez leda. Na koktel stavite kapi ružine vodice. Pošpricajte koricom limuna koju možete iskoristiti i za dekoraciju.
Julius Meinl Srbija u svakom obraćanju napominje dva ključna faktora za uspešan rad lokala, a to su: Kafa je osnovni proizvod u ugostiteljstvu i l...
pročitaj jošTreće nedelje decembra Udruženje somelijera Srbije je organizovalo svečani parti povodom 20 godina rada i predstavilo poštansku marku koja je izdat...
pročitaj jošTreći Spirit Style Festival premium srpske rakije i premium srpskih destilerija održaće se u subotu 11. maja od 12h do 22h na pijaceti ispred TC Ra...
pročitaj još