Julius Meinl predstavlja dva nova blenda: Gloriette Gold i Danube Delight
Sa svoja dva nova blenda kafe, Julius Meinl Srbija još jednom podiže nivo ugostiteljske ponude u Srbiji. Gloriette Gold i Danube Delight, nove kafe...
pročitaj jošKokteli sa espresso kafom će biti svetski hit ovoga leta, pa smo zamolili Julius Meinl baristu Simeona Milkovića da otkrije kako ih on priprema.
Kad se kaže Martini, prva pomisao je Džems Bond i njegov 007 shaken, nikako stirred koktel. No, čak i oni koji nisu tajni agenti taj koktel smatraju najsvestranijim koktelom na svetu. Varijacija Espresso Martini je između ostalog još jedan dokaz tih tvrdnji. Suvi (dry) martini koktel je bazno mešavina džina i vermuta, najčešće poslužena u čaši karakterističnog oblika, koji podseća na slovo V, sa garnišom u vidu maslina ili korice limuna. Ipak, globalnu prepoznatljivost stekao je u svojoj varijaciji bez džina. Bondovo piće je votka martini u kojoj votka daje teksturu, a vermut aromu. Da budemo profesionalni do kraja, originalni Bondov koktel je u stvari Vesper od džina, votke i Kina Lilleta.
Kao balans votka martiniju, Dik Bredsel je pre četrdesetak godina u londonskom baru imao gošću (navodno poznatog top modela) koja je poručila piće uz rečenicu: “Wake me up, and fuck me up”. Kao i svaki pravi muškarac zgrabio je ono što mu je prvo bilo pri ruci. I što bi trebalo da ispuni želju gošće. Bili su to votka, šećerni sirup, liker od kafe i sveži espresso i rođen je Espresso Martini ili Votka Espresso.
Popularnost ovog koktela munjevito se proširila londonskom klupskom scenom uz etiketu najboljeg jutarnjeg podizača nakon celonoćnog partijanja. Nećemo vas slagati, ako kažemo da je na osnovu ovog koktela i razvijena industrija energetskih pića sa kofeinom. Baš taj, stimulativni koktel se vraća na velika vrata i popularnost mu vrtoglavo raste. Prošle godine je bio na šestom mestu najprodavanijih koktela, te se brojni svetski barmeni slažu da će kokteli na bazi espressa biti glavni trend ovog leta.
Ako se baš i nađe neko kome ovaj koktel „ne leži“, Simeon je spremio još jednu poslasticu za predstojeće prolećne i letnje dana kojoj ćete teško odoleti.
Julius Meinl Espresso Martini
SASTOJCI: 30 m irskog krem likera * 30 ml likera od kafe * 20 ml votke *
30 ml Julius Meinl espressa * led * 3 zrna kafe za garniš
PRIPREMA: U šejker dodajte led i sve ostale sastojke. Sveže pripremljeni espresso dodajte na kraju. Snažno promućkajte 15-20 sekundi dok se svi sastojci ne sjedine i tečnost ne postane glatka kao svila. Opšte pravilo je, ako ste u nedoumici, ponovo promućkajte jače.
SASTOJCI: 1 shot Julius Meinl espresso kafe * led * 1-2 kugle sladoleda od vanile * hladno mleko * šlag * čokoladni preliv
PRIPREMA: Pripremite dupli espresso i ohladite ga. Sipajte kockice leda u čašu. Prelijte hladnim mlekom, pa dodajte sladoled. Espresso sipajte preko, dodajte šlag na vrh i dekorišite čokoladnim prelivom. Julius Meinl bečka ledena kafa kombinuje sladoled od vanile i bogati espresso jer se na taj način stvara savršeni balans između pića i dezerta.
Jedna od prepoznatljivosti espresso martinija su tri zrna kafe na vrhu, a imaju posebno značenje: predstavljaju zdravlje, bogatstvo i sreću. Dakle, kada prijatelji, partneri ili rođaci nazdravljaju dok piju espresso martini, oni zapravo slave te tri stvari.
Iza 2 beogradska coffee bara, simboličnog naziva Osam, stoji bračni par, Elena i Stanislav. O njihovim počecima, konceptu, ponudi, razlici između R...
pročitaj još