Danilo Božović Dača u belom smokingu
10.04.2024 Cafe Bar

Danilo Dača Božović je MVP barske scene u Majamiju

Danilo Dača Božović godinama važi za jednog od najboljih barmena Majamija, a u intervjuu za naš magazin otkriva kako funkcioniše njegov Swizzle Rum Bar & Drinkery i koji su mu planovi za budućnost.

Danilo Dača Božović: „Swizzle Rum Bar & Drinkery je prvi ne stojeći bar na Floridi“

Danilo Dača Božović otisnuo se preko Bare 2011. godine rešen da svojom alhemijom usrećuje tamošnje goste. Nije potpisao milionski ugovor poput Jokića, ne nosi šampionski prsten, ali ga MVP titule ne zaobilaze. Godinama važi za jednog od najboljih barmena Majamija, njegov Swizzle Rum Bar & Drinkery je drugi u kategoriji Top 50 Speakesy barova u Americi, a emintentni portal Liquor.com je njegov Hurricane proglasio za najbolji u Americi.
* Dragi Danilo, šta to toliko dobro radiš i da li si se, bar malo, uobrazio nakon ovih priznanja?
Nisam hvala bogu (smeh), baš sam juče pomagao ekipi: od pranja čaša pa nadalje. Mislim da je ključ dobrog života da čovek ostane priseban i da “svojoj mlađoj verziji”, ali i svim saradnicima da što više elana. Pored toga svakodnevno se trudim da gost u mojim barovima uvek dobije najbolji kvalitet po normalnoj ceni.

Danilo Božović Dača koktel majstor

* Koliko trenutno imaš etiketa ruma? Prošli put kada smo razgovarali bilo je oko 150?
U jednom trenutku smo imali oko 180 rumova. Sada trenutno imamo manje od 150, ali uvek je klackalica, pogotovo kada su brendovi manje zastupljeni ili se uvoze u manjim količinama.
* Otkud ta ljubav prema rumu i po čemu je on toliko zahvalan za priprema koktela? Osim što je Majami najveći kubanski grad na svetu.
Istina (smeh), rum je jedna od čari ovog grada. Od samog dolaska u Majami, na rum sam gledao kao prirodni sled kulture grada i dominantan spirit koji je perfektan za klimu na Floridi. Ono što je bilo iznenađujuće je da, kada sam počinjao, ovde nije bilo rum barova. Ta činjenica mi je bila dodatna motivacija da otvorim bar koji je po meni morao da nađe svoje mesto na ovdašnjoj barskoj sceni. Isto tako Swizzle Rum Bar & Drinkery je prvi ne stojeći bar na Floridi, što znači da u unutrašnjem delu imamo 55 sedećih mesta. Kada se ta mesta popune imamo lounge, u kojem gosti mogu da sačekaju dok se ne oslobodi mesto unutra i da uživaju u koktelima i hrani. Takođe, bašta poseduje oko 40 sedećih mesta za goste koji žele da uživaju napolju.

cela

Danilo Dača Božović: „Izdvojiću Newcomers sekciju menija koja sadrži ‘čudne’ destilate“

* Koje alkoholne osnove su ti zanimljive u poslednje vreme i na kakvim formulama radiš, ili srpski rečeno, šta se pije u Swizzle Rum Baru?
Baš sam sinoć pričao sa svojim bartenderom koji je napravio veoma interesantnu poentu dok smo pili zajedno – svi kokteli nam idu. Ipak, trudim se da imam raznovrstan, ali i šokantan meni. Od Saiten Schochu, Clairin, preko Mastihe, Singanija do eau de vie od šargarepe i slično. Drago mi je da sve što radimo odlično prolazi, a to je veoma teško postići, pogotovo sa menijem od 30 koktela. Nijedan ne kasni mnogo za drugim po količini konzumiranja.
* Zamoliću te da ipak izdvojiš određeni segment.
Ako baš insistiraš (smeh) izdvojiću Newcomers sekciju menija koja, pored “čudnih” destilata, sadrži i nesvakidašnje ukuse kao što su cvekla, vasabi, biber, parmezan, šargarepa, korijander, klarifikovani citrus, balzamiko, kozji sir i slično. Mišljenja sam da smo privukli dovoljan broj stalnih gostiju koji u Swizzle dolaze zbog dokazanog kvaliteta. Samim tim, imaju veru u naš rad, a samim tim i u koktele, te žele da probaju nešto nesvakidašnje. Ova činjenica me ispunjava ponosom i čini veoma srećnim.

Danilo Božović Dača koktel šljivovica

Danilo Dača Božović: “Nadam se da će moj Slivovitz Cocktail uraditi za šljivovicu, ono što je Moscow Mule uradio za votku”

* Svoje poreklo ističeš kroz koktel na bazi šljivovice, a vidim da si radio nešto i sa pelinkovcem sa ovih prostora?
Tako je. U baru smo kreirali Slivovitz Cocktail i ustalio se u meniju i vrlo je popularan. Nadam se da će jednog dana postati svetski klasik. Cilj mi je bio da kao što je Moscow Mule pomogao ekspanziji votke, kao što je Caipirinha doprinela popularnosti cachace, da će Slivovitz Cocktail to isto uraditi za našu šljivovicu. Trenutno na meniju koristimo Branko Rakiju, a koktel je, između ostalog, bio oficijelno piće Srpske Gale u Čikagu. Fenomenalan event! Što se tice rada sa pelinkovcem, Badelov Antique Pelinkovac me je zamolio da kreiram par koktela za njihovo lansiranje na američko tržište. Rado sam se odazvao ovom izazovu jer super ekipa stoji iza brenda.
* Umetnost spajanja ukusa je vrlo važan segment u tvom poslu, ali nije jedini. Gledajući fotografije tvoje ekipe, uvek ste nasmejani i raspoloženi. Koliko je važna hemija ekipe i da li namrgođena i osoba bez smisla za humor može da bude dobar bartender?
Za mene su ključni energija i vibracije koje osoba emituje. Nećeš mi možda verovati, ali me iskustvo ne zanima. Pre ću zaposliti nekoga sa dobrom energijom, nego “negativca” sa jačim i ozbiljnijim CV-om. Poštujem kad ljudi donesu CV na intervju za posao, ali ga nikad ne pogledam. Nije mi bitan jer će mi naš razgovor reći sve što mi je potrebno. Presudno mi je da ekipa bude srećna i zadovoljna. Mi u Svizzle baru svake godine 31. decembra, nakon što zatvorimo lokal, celu ekipu, sa jednim njihovim gostom, izvedemo na večeru. Prošlogodišnje slavlje je bilo nezaboravno, a već za sledeći doček planiram argentinsku večeru na ćumuru, a zatim šampanjac i koktele. Da zaključim, postoje namrgođeni bartenderi, ali osmeh je uvek dobrodošao i uvek pomogne.

Danilo Božović Dača barmen pravi koktel

Danilo Dača Božović: „Nadam se da će moja knjiga biti od koristi svim mladim bartenderima“

* Autor si knjiga „Barkeep: A Guide To Becoming A Professional Bartender“ i “Barkeep: Art of Mixology, Bar & Cocktails” koja je proglašena za jednu od najboljih stručnih knjiga u 2022. Koliko je izdanja do sada objavljeno i šta si želeo njome da postigneš?
Za sada je objavljeno dva izdanja i trenutno radim na trećem, koje će, verujem biti poslednje. Nakon toga sledi knjiga sa drugačijom tematikom. Kada sam počinjao da radim ovaj posao nije bilo dovoljno literature iz koje sam mogao da naučim. Uglavnom su to bile knjige sa fotografijama i recepturama. Želja je bila da napišem knjigu u kojoj se obraćam sebi kada sam imao 18 godina. Knjigu koja bi mi pomogla u razvoju i profesionalnom rastu. Nadam se da će biti od koristi svim mladim bartenderima željnim znanja.
* Pretpostavljam da povratak u Srbiju nije aktuelan, no, zanima me kakvi su ti planovi za budućnost i koliko uspevaš da ispratiš našu barsku scenu?
Trenutno pored Swizzle Rum Bar & Drinkery i Delirio Tiki Bar by Swizzle, planiram da otvorim još jedan koncept krajem godine. To je trenutno mesto gde predajem svu svoju energiju kao i u izradu mog vermuta koji bi trebao da bude lansiran na američko tržište ove godine. Što se tiče naše scene, definitivno je na vrlo visokom nivou. Mi kao zemlja smo prepuni ozbiljnih profesionalaca, i ne samo u oblasti ugostiteljstva, tako da nisam iznenađen kvalitetom, već me ispunjava ponosom.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije