1 Square Nine šef Todić
06.03.2024 Chef

Chef Dušan Todić: “Vratio sam se u Ameriku jer volim izazove“

Još od malih nogu su me učili da je privatan život rezervisan za emocije, a da je posao nešto sasvim drugo. Na poslu nemoj previše da filozofiraš o smislu života i šta te čini srećnim. Sreća i posao jedino idu zajedno kada ostvarimo profit. Srećom (a ne razumom), kroz lično poslovno putovanje koje traje već više od 40 godina, uvek je bila uključena i emocija. Što zbog prkosa prema savetodavcima, što zbog (verovatno) DNK kombinacije od koje sam sazdan.

Chef Dušan Todić: „Povratak u Srbiju nikada nije greška“

Zašto vam ovo pišem? Razlog je jednostavan, kao što i prema svojim saradnicima, tako i prema svojim sagovornicima gajim manje ili više emocije. Prema zasluzi. Jedan od onih koji je svojim ponašanjem, odnosom prema svom poslu, radu sa namirnicima, kreacijama koje iznosi pred goste, zaslužio moje poštovanje je chef Dušan Todić. A gde je tu emocija? Uključena je iz proste činjenice što je Dušan Todić dobar čovek. Tih, nenametljiv i bude mu neprijatno kada ga hvale. Takav je dok ne uđe u kuhinju, a onda sledi transformacija. Razgoropadi se i počne da se razmeće i znanjem, umećem i sastojcima. Rezultat svega toga su fenomenalna jela dostojna najboljih svetskih restorana. I zato mi je Dušan Todić jedan od najomiljenijih chefova.

PROČITAJTE JOŠ: Chef Dušan Todić: „Pravilno pripremljena brizla je bolja od svakog mesa“

* Neposredno nakon što si prihvatio ponudu da vodiš kuhinju restorana The Square, restoran Jeune et Jolie koji si vodio je dobio prvu Michelinovu zvezdicu? Da li iz ove perspektive misliš da si pogrešio što si se vratio u Srbiju?
Svaka odluka koju donesem nije doneta brzopleto. Bio sam svetstan da mi je posle par godina rada u Kaliforniji, i u restoranu Jeune et Jolie, bio potreban novi izazov. Momenat dobijanja zvezdice ću sigurno pamtiti uvek, ali to nije bio dovoljno jak razlog da promenim svoje mišljenje i odluku.
Povratak u Srbiju nikada nije greška, to je nešto o čemu uvek nekako skriveno razmišljate i o čemu maštate dok ste van zemlje, prosto najlepše se osećate u svojoj kući i u svom gradu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dušan Todić (@chefdusantodic)

Chef Dušan Todić: „Nisam neko ko voli da se na poslu oseća ušuškano“

* O čemu si razmišljao kada si dobio ponudu da se vratiš u Ameriku i šta je prevagnulo da napustiš Srbiju?
Najviše sam razmišljao o tome da li je to pravac u kome želim da dalje gradim svoju karijeru. Nisam neko ko voli da se oseća ušuškano na poslu, volim izazove i da sam u situacijama koje te postavljaju van zone komfora. Projekti na kojima radim su definitivno korak dalje u karijeri i to je prevagnulo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JEUNE ET JOLIE (@lejeuneetjolie)

* U čemu se sastoji tvoj trenutni angažman u Americi?
Moj trenutni angažman se sastoji u svakodnevnom direktnom radu sa glavnim chefovima restorana Campfire i Jeune et Jolie. Zajedno sa njima radim na svakodnevnom, finansijsko-poslovnom rastu restorana kao i rešavanju svih problema koji se javljaju u operaciji. Drugi deo mog delovanja se sastoji od svakodnevnog angažovanja oko otvaranja dva restorana koje ćemo otvoriti ove godine u okviru iste restoranske grupe, a to su Wildland i Lilo.

Kompletan intervju sa chefom Dušanom Todićem pročitajte u novom broju magazina Cafe Bar & Restoran

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije