Dušan Todić u Americi
23.04.2024 Chef

Chef Dušan Todić iz Amerike: „Moj restoran će služiti samo tasting menu od 12+ sledova“

Chef Dušan Todić se u septembru prošle godine vratio u Kaliforniju, nakon što je, više nego uspešno, vodio kuhinju restorana The Square. Prilikom donošenja odluke o povratku Dušan je najviše razmišljao u kom pravcu želi da gradi dalju karijeru.
„Nisam neko ko voli da se oseća ušuškano na poslu, volim izazove i da sam u situacijama koje te postavljaju van zone komfora. Projekti na kojima radim su definitivno korak dalje u karijeri i to je prevagnulo“, rekao nam je chef na početku razgovora.

Dušan Todić: „Lilo je restoran kakav sam sanjao“

* Pored direktnog grada sa glavnim chefovima restorana Campfire i Jeune et Jolie, fokus ti je oko pripremnih radnji oko otvaranja dva restorana koji se otvaraju ove godine u okviru iste restoranske grupe, a to su Wildland i Lilo.
Lilo je restoran za koji sam odmah znao da želim da vodim čim se ta opcija pojavila. Reč je o restoranu od samo dvadeset dva sedeća mesta, gde se radi se samo jedan servis dnevno, i to večera. Služiće se samo tasting menu koji će biti podeljen u 12+ sledova.
Moji chefovi će tokom celog servisa biti u interakciji sa gostima, i pored tog kulinarskog dela moraće da pruže i onaj šarmantniji deo servisa, a to je veoma personalizovana uslugu na visokom nivou, koju naši gosti očekuju i zaslužuju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dušan Todić (@chefdusantodic)

Dušan Todić: „Jelovnik će biti odraz Južne Kalifornije“

* Koja su ti razmišljanja po pitanju jelovnika?
Jelovnik će oslikavati Južnu Kaliforniju, kroz sam progres jelovnika i balans ukusa, hiper sezonski u svakom pogledu. Ujedno želimo da iskoristimo tu pogodnost što se nalazimo na Pacifiku, koji je kroz istoriju korišćen kao put koji, kroz trgovinu, spaja sve krajeve sveta. Samim tim neće nam biti strano da svežu ribu dobijamo direktno iz Japana. Za svežinu i kvalitet sastojaka garantovaće naši ljudi sa kojima smo već ostvarili kontakt i koji će ići po aukcijama i kupovati vrhunsku ribu. Takav pristup imamo za svaki proizvod koji ćemo koristiti u našoj kuhinji. Projekat je više nego sjajan i veoma se radujem ponovnoj saradnji sa Erikom Bostom.

Dušan Todić Amerika

* Da se na kraju osvrnemo na srpsku restoransku scenu. Zvezdica je još jednom izostala, pa da te pitam da li je Michelin realno procenio naše restorane i šta je potrebno da se dogodi i ta zvezdica?
Pratio sam ovogodišnje objavljivanje liste i koliko god bi mi želeli da kažemo da nisu u pravu i da zaslužujemo zvezdicu, realnost je drugačija. Da smo na dobrom putu jesmo i to niko ne spori, ali da smo spremni za zvezdicu verovatno bi je i dobili. Jednostavno, treba biti objektivan.
Ne postoji prečica, bitno je fokusirati se na svakog gosta i na njegov doživljaj u našem objektu od trenutka kada je napravio rezervaciju do trenutka kada je platio svoj račun. Svi detalji koji čine njegov boravak u našem objektu, kao što su kvalitet servisa, kvalitet namirnica, kreativnost, harmonija ukusa, preciznost tehnika i doslednost standardima koje želimo da pružimo gostima je taj faktor koji čine razliku. Svim ovim segmentima se treba baviti svakodnevno, kako bi bili bolji u svakom od njih i kako bi gostima pružili nezaboravno iskustvo. To Michelin prepoznaje.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije