16.03.2023 Chef

Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran!

Čast svim šefovima, ali gastronomski svet sa najvećim nestrpljenjem očekuje svako novo izdanje Michelinovog vodiča za Francusku. Najveće iznenađenje je gubitak treće zvezdice restorana velikog svetskog šefa Gija Savoja, koji je to priznanje nosio punu 21 godinu.

Michelinova zvezdica je borba na život i smrt

Gubitak zvezdice je ozbiljna stvar, pogotovo kada se radi o trećoj. To je vrh vrhova i kada je restoran izgubi, on biva degradiran i u ostalim uticajnim vodičima i klasifikacijama. Gubitak zvezdice je cunami koji može prouzrokovati otpuštanja, rezanje troškova, a opasno je i za Michelin, jer nikad ne znate kako će šefovi reagovati. Najdrastičniji primer je samoubistvo šefa Bernara Loizjea koji se na ovaj očajnički potez odlučio uoči objave Michelinovog vodiča za 2003. godinu. Naime, ugledni dnevnik Le Figaro je objavio da će njegovom restoranu bude oduzeta treća zvezdica i šef Loizje to nije mogao da podnese. Da sve bude još tragičnije, novine su imale pogrešnu informaciju. Šef Savoj se nakon gubitka zvezdice poneo sportski i izjavio da je spreman da se bori za njen povratak u idućem izdanju. O toj borbi na život i smrt za ulazak u Michelinov vodič razgovarali smo sa Markom Vejratom, genijalnim šefom koji je u jednom trenutku karijere tužio vodič.

Da je fine dining pred velikom prekretnicom to je svima jasno, a u temi broja šefovi svetskih restorana pričaju o njegovoj budućnosti. Donosimo vam priču o uspehu Miloša Mirjanića koji je nakon Londona postao jedan od vodećih šefova u Dubaiju. Milan Perić iz kompanije Carlsberg Srbija nam otkriva koji su njihovi aduti u ovoj godini, a Saša Pejić je podelio svoja iskustva kada je u pitanju rukovođenje sistemom restorana.
Bili smo na otvaranju prve srpske Pizza Akademije, uživali smo u meniju Aleksandra Kerekeša i Kristine Radosavljević, a o svom razvojnom putu i uspehu pričao je šef Nebojša Veselinović. Boje nežnijeg pola brane sestre Nataša i Sonja Vrkatić iz vinarije Verkat, a Danijel Zlatković otkriva tajne fermentacije testa za picu. O važnosti svoje profesije govorio je somelijer Dragiša Damljanović, a u ekskluzivnom intervjuu Hisato Hamada razotkriva sve mitove vezane za vagju govedinu.
I za kraj, tu je priča našeg prijatelja Hadži Jovana Mrđenovića koji vam donosi svu čaroliju vinarije Malča.

Kao i uvek, novi broj magazina možete pročitati na našoj internet stranici, a takođe ga možete daunlodovati u PDF formatu na vaše uređaje.

S poštovanjem
Redakcija magazina
Cafe Bar & Restoran

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: MEGAOPREMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije