06.03.2023 Restoran

Uspešna transformacija porodičnog restorana! Era, pogled u budućnost (FOTO GALERIJA)

Da je transformacija porodičnog restorana sa tradicionalnom kuhinjom moguća, svedoči i primer restorana „Era kuća – Srpska Kuća“ koji se nalazi na vrhu Banovog brda, a podno Košutnjaka

Era Srpska kuća, mesto gde živi duh beogradskih kafana

Pored terena gde svoje bitke biju fudbaleri Čukaričkog, na samom vrhu Banovog brda, a podno Košutnjaka, nalazi se restoran „Era Kuća“ koji se smestio u zgradi poznatijoj kao Srpska kuća. Nju je sagradio Tomislav Čumić koji je davne 1968. otvorio prvi restoran „Letnja pozornica“, na mestu današnjeg „Topčiderca“. Od tada, pa sve do današnjih dana ostao je veran ideji porodičnog restorana u kojem se na najbolji mogući način čuva tradicionalna srpska kuhinja. Restoran je više puta menjao adresu i naziv. Ređali su se „BASK“, „Čukarički“, „Era kod Tome“, „Lovačka priča“, „Era Srpska Kuća“…
Gde god da je Toma selio svoj restoran, sa sobom je nosio svoju viziju i duh beogradskih kafana toga vremena. Vremena kada su kafane bile više od mesta gde se jede i pije, već putokazi prema kojima se orijentisalo. Nešto poput ondašnjeg GPS-a, samo što je kafanska navigacija mnogo bolje radila i uvek vas je dovodila na željeno mesto.
Toma je 2006. godine rešio da se skrasi i sazidao je zgradu. Šta je prvo uradio? Prvo je na papiru nacrtao svoj restoran,napravio raspored prostorija i papir dao arhitekti. Ovde će biti ulaz, ovde ulaz za robu, glavna sala, bašta, kuhinja… I sve je bilo po propisu, standardima, a i onako kako Toma zapoveda.
Nakon pet godina rada prepustio je posao sinu i snaji Miroslavu i Krunoslavi Ćumić. Restoran je uspešno poslovao, meni prepun tradicionalnih specijaliteta, stara garda od konobara, zadovoljni gosti… A onda je stigla korona. I dok su mnogi počeli da režu troškove često i na uštrb kvaliteta, u Eri su razmišljali drugačije. Kako privući nove goste, a da se stari, koji već decenijama dolaze u restoran i dalje osećaju kao kod kuće.

Treći deo restorana je pretvoren u lounge bar. Pažljivom kombinacijom materijala i osvetljenjem ovaj prostor funkcioniše gotovo samostalno, a opet je logičan nastavak glavne sale

Odlučili su se za potpunu transformaciju objekta. Rizikovali su mnogo. Velika finansijska sredstva su uložena bez garancije da će se isplatiti, ali uz veru da su na pravom putu.
„Dalje se nije moglo po starom. Želela sam boje u prostoru. Želela sam da se nešto desi, da se oseti strast i da bude moderno“, priča nam Krunoslava koja 24 sata dnevno živi ovaj posao.
Angažovali su arhitekte, oca i ćerku, Branka i Katarinu Obradinović i počelo se sa radovima. Nije sve išlo glatko, jer nije lako promeniti nešto što je decenijama izgledalo kao savršeno. Ubrzo su se kockice počele slagati i konačni mozaik je bio sklopljen.
„Odahnula sam kada je sve bilo završeno. Priznajem, nisam mogla da zamislim, ali sve boje su se složile. Sve je imalo smisla“, priznaje Kruna.
Nekada prostrana bašta je staklenim pregradama pretvorena je u centralni deo novog restorana. Sa prvim zracima sunca i toplijim vremenom pregrade se lako rasklope, te gosti imaju osećaj kao da su na otvorenom.

Šank je dobio poziciju između kuhinje i glavne sale

Novi šank je dobio poziciju na čvorištu između kuhinje i glavne sale i savršeno obavlja funkciju komandnog pulta. Na ovaj način konobarima je olakšan posao, a gosti bivaju posluženi u najkraćem mogućem roku. Pored šanka nalazi se prostorija koja pruža gostima intimniji ugođaj, te je, kao takva, idealna za poslovne ručkove. Treći deo restorana je pretvoren u lounge bar. Pažljivom kombinacijom materijala i osvetljenjem ovaj prostor funkcioniše gotovo samostalno, a opet je logičan nastavak glavne sale. Iako predviđen da funkcioniše kao lounge bar, u njemu se služi sva hrana sa menija i vrlo brzo je postao omiljen kod gostiju. Bilo starim ili novim.
Volumetrija prostora ostala je netaknuta bez obzira na startne ograničavajuće faktore u vidu nosećih stubova. Štaviše, čini se da ima daleko više prostora nego ranije. Još kad se zna da restoran ima još jednu prostoriju sa 40 sedećih mesta koja se koristi za organizovanje intimnijih porodičnih i poslovnih proslava, slobodno se može reći da „Era Kuća“ ima kapacitet da zadovolji sve goste sa Banovog Brda, ali i iz celog Beograda.

Sa menijem nije bilo kompromisa

Prolazeći kroz ceo objekat, gledajući jela, lako je zaključiti da moderno i tradicionalno može ići ruku pod ruku. Nove generacije gostiju naviknute na burgere i paste, vrlo brzo su se prilagodile na klasike sa roštilja.
„Iznenadila me je reakcija starih gostiju, a toga sam se najviše plašila. Znate, kada neko dolazi u restoran dvadeset godina i zadovoljan je, verovatno ne želi nikakve promene. No, pokazalo se da su svi bili oduševljeni“, priča nam Kruna uz osmeh zadovoljstva i dodaje.
„Što se tiče menija, tu nije bilo kompromisa. Nama gosti već decenijama dolaze zbog vrhunskog kvaliteta mesa. Ipak, svesni novih vremena, u meni smo uključili paste, rižota, biftek, pa imamo i ponudu vegetarijanskih jela. Zanimljivo je videti kada se iznese jelo sa novog menija i konobar prođe pored gosta koji jede isključivo roštilj. Već sledeći put poruči rižoto ili pastu“.
Celokupan prostor pruža utisak sklada i balansa, koji je neophodan da bi se u prvi plan postavila jela koje restoran nudi. Vrhunski pripremljena hrana od kvalitetnih namirnica je svakako glavni adut ovog restorana, ali sa potpunom transformacijom i novim ambijentom pruža potpuni užitak i doživljaj koji treba da pruži moderan srpski restoran sa tradicionalnom kuhinjom.

Recepture stare pola veka

U današnje vreme kada kvalitetna namirnica nema cenu i kada je dobavljač postao gotovo glavni igrač u restoranskom biznisu, nismo mogli, a da ne popričamo i na ovu temu. Pogotovo što je poznato da nije lako profitirati samo „na mesu“.
Saznajem da restoran sarađuje sa brojnim malim proizvođačima i sa većinom rade skoro dvadesetak godina. Oni obezbeđuju kvalitet, a da bi se obezbedile potrebne količine, Kruna mi otkriva da su redovne platiše.
„Drugačije ne može. Jednostavno, mi smo tako naučili od Tome i toga se držimo. No, tržište je takvo. Nikada ne znate šta će vas iznenaditi. Ukoliko dugujete, okrenuće se drugima i vi ostajete bez namirnica, tačnije bez kvaliteta“.
Koliko pažnje posvećuju pripremi mesa i pre samog pečenja svedoči i podatak da za mleveno meso koriste meso od tri različita juneta. Sve to da biste postigao savršeni odnos krtine i potrebne masnoće.
„Imamo stare recepture i njih nikada nećemo promeniti. Imam potpuno poverenje u svoje kuvare, ali ipak, stalno sam u kuhinji i proverim da li poslužujemo jela koja su po našim standardima“.

Konobari su, konac koji delo krasi

Ekipu u kuhinji čini 5 kuvara i 4 pomoćna radnika. I sve je, uglavnom stara garda od pedeset plus.
„Znam da će zvučati kao fraza, ali mi smo porodični restoran, tako da i mi koji radimo u njemu smo jedna porodica. Ponosnom me čini podatak da je većina zaposlenih sa nama već dugi niz godina“.
Konobari su posebna priča ovog restorana. Od veterana kojeg svi zovu Prle, tako da verujemo je i on sam zaboravio svoje pravo ime, koji će vas dočekati uz osmeh i kroz nenametljive šale otkriti kako ste raspoloženi i pokušati da to popravi, ako je to potrebno, zatim Vlade koji ima oči i na leđima, te će vam doneti piće iako ste pomislili da vas nije video. I njima je posvećena pažnja u vidu nove uniforme. Bela košulja i crne pantalone su penzionisane, tako da sada goste dočekuju stilizovani u teksas uniforme urbanog kroja.

Era Kuća – Srpska kuća

Tip kuhinje: Tradicionalni
Broj sedećih mesta: 75 + 25 (u bašti) + 40 (u starom delu)
Ekipa u kuhinji: 5 kuvara i 4 pomoćna radnika
Ekipa u sali: 4 konobara i 1 barmen
Adresa: Petra Martinovića 37, Beograd
Radno vreme: od 10 do 23 časova
Telefon: 011 / 354 34 70
FB: erakucasrpskakuca
IG: era_srpska_kuca

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: LUKA JAKŠIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije