Decanter vinoteka Beograd
02.01.2024 Drink

U razgovoru sa Marijom Vasiljević otkrivamo ponudu i koncept beogradske vinoteke Decanter

Žene, hteli mi da priznamo ili ne, imaju više smisla za lepo, a kada to spoje sa smislom za biznis, dobijamo dobitnu kombinaciju. Jedna od onih, koja se odlučila da zakorači u svet vina je i Marija Vasiljević. Supruga i majka devojčice od dve godine je ušla u ovaj, kako kaže, predivan posao iz čiste strasti prema vinu i želje da stvori prostor gde će ljubitelji nektara od grožđa moći da uživaju u raznovrsnim sortama, stilovima i brojnim etiketama.

Ovaj posao nije samo izvor prihoda, već i prilika za deljenje ljubavi prema vinu sa zajednicom i stvaranje posebnih trenutaka za moje goste. Volim da istražujem i otkrivam vinarije, vinograde i vinske priče, te da ih prenosim kroz svoj posao, čineći svaki trenutak u vinoteci posebnim. Nakon 7 godina rada u korporaciji, ukazala se prilika da malo usporim i dozvolim sebi da radim ono što me najviše ispunjava“ – kaže zadovoljno Marija Vasiljević.

U vinoteci Decanter srpska vina zauzimaju najmanje 40% ponude

Koliko etiketa trenutno broji vinoteka i iz kojih sve zemalja imate vina, a, zanima me u kojem procentu su zastupljena srpska vina?
Trenutno raspolažemo sa oko 700 etiketa. Tačan broj u ovom trenutku zapravo i nije preterano važan. Naš sommelier je ponudu zamislio kao fluidnu kolekciju vina koja će se menjati i prilagođavati trenutnim potrebama tržišta. Naravno i globalnim i lokalnim trendovima, godišnjim dobima, nekada i željama kupaca koji takav tretman zaslužuju. Ponuda je sastavljena pažljivo i sa idejom da se pokriju sve značajne svetske regije, stilistički pravci određenih sorti i praktično svi poznati i komercijalno dostupni tipovi vina, kao i svi cenovni razredi. Segment ponude koji se odnosi na domaća vina izuzetno nam je važan, pre svega jer u Beogradu na vodi, gde se nalazi Decanter, živi ili ka njemu gravitira veliki broj stranaca i turista. Najmanje 40% ponude zauzimaju srpska vina. Trudimo se da u svakom trenutku u ponudi imamo nešto izvanredno, posebno, autentično a što dolazi iz naših vinogorja i što nastaje trudom naših ljudi. Domaća vina biramo i sa još jednim važnim kriterijumom sa kojim ne želimo da pravimo kompromis, a to je da budu dovoljno reprezentativna i konkurentna vrlo ozbiljnoj selekciji stranih vina koja se nalaze na našim policama.

PROČITAJ JOŠ! Ko uništava francuska vina

Sommelier Marko Marjanović važi za predanog profesionalca koji već ima više od 10 godina iskustva u direktnoj prodaji.
Zaista smo srećni što je deo našeg tima. Kod nas je došao sa pozicije menadžera i Head sommeliera iz jednog od beogradskih vinskih barova koji je ušao u izbor magazina Decanter kao mesto koje treba posetiti u Beogradu. Njegov put do nas je bio pun ozbiljne vinske edukacije.

Vinoteka Decanter Beograd

Vinoteka Decanter Beograd

Posebno mi se dopada što radite tematske degustacije poput Planete Sicilije, Glamurozni mehurići, Sommelierov izbor… Sa time nastavljate svakog meseca?
Tako je. Smatramo da svaki usko profilisani koncept, poput našeg, mora da komunicira sa publikom na najdirektniji mogući način. Duboko verujemo da je vinska publika u Srbiji, posebno u Beogradu, potpuno zrela za ovaj vid pratećeg programa. Stoga smo definisali sredu kao dan kada bi smo obrađivali razne teme kojih je u vinu, složićete se, pregršt. Želimo da širimo razne vinske ideje u kojima mi sami uživamo, i istovremeno da edukujemo naše goste i publiku kroz vođene degustacije.

PROČITAJ JOŠ! Globalno zagrevanje nam je donelo bolja vina

I za kraj, kakva je ponuda hrane u vinoteci?
Gostima nudimo pažljivo odabranu selekciju premium italijanskih sireva i prestižnu selekciju proizvoda od sušenog Iberico svinjskog mesa iz Španije. Uz to služimo jako dobar zanatski hleb od kiselog testa, ali i perfektno sočne sicilijanske masline. Mala, ali odabrana selekcija proizvoda, koja na pravi način zaokružuje naš koncept u kome će uvek biti mesta za nove proizvode i ekskluzivitet.

VINOTEKA DECANTER

Hercegovačka 17, Beograd
Tel. +381 65 404 0406
Radno vreme: 10:00 -00:00
IG @vinoteka_decanter

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: VINOTEKA DECANTER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije